Menu
Na bekerzege wacht nieuwe klus

Na bekerzege wacht nieuwe klus

Lang hebben de Ajacieden niet na kunnen genieten van de bekeroverwinning op AZ. Vanavond wacht de belangrijke play-offwedstrijd tegen sc Heerenveen. Zondag wordt vanaf 14.30 uur de return gespeeld in de Amsterdam ArenA.

De Ajacieden hebben voor eigen publiek iets goed te maken tegen de ploeg van trainer Gertjan Verbeek. Het laatste thuisduel tegen de Friese club liep eerder dit voetbaljaar uit op een grote teleurstelling. Ajax verloor niet alleen drie kostbare punten, het zag ook aanwinst Leonardo afhaken. De Braziliaan liep een tijdrovende kruisbandblessure op. Uiteindelijk ontnam Lasse Nilsson de thuisploeg ook nog eens het uitzicht op een gelijkspel of zege. De Zweed kreeg na achttien minuten spelen alle tijd en ruimte om uit te halen: 0-1.

Tijdens het eerdere optreden in het Abe Lenstra Stadion lieten de Ajacieden een (veel) betere indruk achter. Ajax speelde niet alleen uitstekend, het won ook met 0-2. Tom de Mul en Wesley Sneijder namen de Amsterdamse treffers voor hun rekening.
De Friese club stelde zijn deelname aan de play-offs veilig met een klinkende overwinning (5-1) op Feyenoord. Zoals al bijna het hele seizoen tijdens wedstrijden van sc Heerenveen was Afonso Alves ook in dit duel de beste speler van het veld. De Braziliaan nam tegen de Rotterdammers vier treffers voor zijn rekening.

Wesley Sneijder draait weg bij zijn tegenstander in de laatste uitwedstrijd tegen sc Heerenveen. De middenvelder speelde een prima wedstrijd, waarin hij een doelpunt voor zijn rekening nam. Wesley Sneijder draait weg bij zijn tegenstander in de laatste uitwedstrijd tegen sc Heerenveen. De middenvelder speelde een prima wedstrijd, waarin hij een doelpunt voor zijn rekening nam.

Alves nam daarmee verder afstand van zijn concurrenten op de topscorerslijst. De spits tekende in het reguliere seizoen voor 34 treffers. Het verschil met de naaste belagers Danny Koevermans en Blaise N’Kufo was groot. De aanvallers van respectievelijk AZ en FC Twente bleven steken op ‘slechts’ 22 doelpunten. Naast Feyenoord hield de Friese club ook Roda JC knap onder zich. Ook de Kerkradenaars hadden lang uitzicht op een play-offticket.
Jaap Stam keerde in de bekerfinale tegen AZ terug in het elftal van trainer Henk ten Cate. De play-offs komen te vroeg voor Zdenek Grygera en Leonardo. Laatstgenoemde keerde na een revalidatieperiode in Brazilië afgelopen week weer terug in de ArenA. De Braziliaan heeft nog een lange revalidatieweg te gaan.
De winnaar van de play-offstrijd tussen Ajax en sc Heerenveen wacht een beslissend tweeluik tegen AZ of FC Twente. De uiteindelijke winnaar van de play-offs plaatst zich voor de voorrondes van de Champions League.

Lees hier alles over de kaartverkoop voor de play-offontmoeting met sc Heerenveen

De wedstrijden tussen Ajax en sc Heerenveen zijn ook (prestige)duels tussen de spitsen Klaas Jan Huntelaar en Afonso Alves. Huntelaar was met zijn 21 treffers de meest trefzekere Ajacied in de competitie. Alves bracht liefst liefst 34 doelpunten op zijn naam. De Braziliaan is daarmee topscorer in de Eredivisie. De wedstrijden tussen Ajax en sc Heerenveen zijn ook (prestige)duels tussen de spitsen Klaas Jan Huntelaar en Afonso Alves. Huntelaar was met zijn 21 treffers de meest trefzekere Ajacied in de competitie. Alves bracht liefst liefst 34 doelpunten op zijn naam. De Braziliaan is daarmee topscorer in de Eredivisie.

De statistieken:

Ajax - sc Heerenveen werd achttien keer eerder gespeeld. De eerste editie dateert uit het seizoen 1990-1991: 4-0. De Amsterdammers wonnen veertien keer van de Friezen. Ajax – sc Heerenveen eindigde twee keer in een gelijkspel. In de seizoenen 1998-1999 en 2005-2006 werd het 0-0. Twee keer wist sc Heerenveen te winnen. Dit voetbaljaar verliet de ploeg van trainer Gertjan Verbeek de Amsterdam ArenA met een zege: 0-1. In het seizoen 2004-2005 werd het in competitieverband zelfs 1-3. De bekerontmoeting leverde de Ajacieden datzelfde jaar overigens wel een zege op: 2-0.

Ajax - Heerenveen, de laatste vijf keer

2006-2007: 0-1 (Eredivisie)
2005-2006: 0-0 (Eredivisie)
2004-2005: 2-0 (Amstel Cup)
2004-2005: 1-3 (Eredivisie)
2003-2004: 3-1 (Eredivisie)