Menu
Na belangrijke zege op RKC wacht de Ajacieden dubbele Klassieker

Na belangrijke zege op RKC wacht de Ajacieden dubbele Klassieker

,,De strijd is weer open, vanaf nu is alles weer mogelijk." Ajax-trainer Danny Blind vatte kort en bondig samen hoe zijn club ervoor staat na de laatste (reguliere) competitiewedstrijd tegen RKC Waalwijk. Met de solide 2-4 overwinning dwongen de Ajacieden een dubbele play-offconfrontatie af tegen Feyenoord. Donderdag beginnen de Amsterdammers, moreel gesterkt, weer met een geheel schone lei.

Bepaald gemakkelijk verging het de Amsterdamse gasten niet in het Mandemakers Stadion te Waalwijk. In de wetenschap dat een gelijkspel volstond voor kwalificatie voor de zo vurig gewenste play-offs, sloeg Anthony Lurling met zijn treffer een eerste slag. De watervlugge aanvaller worstelde zich langs zijn directe tegenstander John Heitinga, waarna ook Maarten Stekelenburg werd gepasseerd: 1-0.

,,We kwamen slecht uit de startblokken," keek Blind terug op het duel. ,,De 1-0 kwam ook niet uit de lucht vallen. Het was een logisch gevolg van hoe wij startten. We waren in elk geval niet scherp genoeg."

De povere start duurde welgeteld 25 minuten. Nog geen tien minuten na de treffer van Lurling, tekende uitgerekend John Heitinga voor de gelijkmaker. Overduidelijk uit op revanche voor de eerdere treffer van de oud-Feyenoorder, sloeg de mee opgestoomde centrale verdediger krachtig toe. Klaas Jan Huntelaar legde de bal panklaar terug op de inlopende Heitinga, waarna de gelijkmaker een tel later al in het RKC-doel lag. De Ajacied had zijn revanche te pakken.

Als welkom bijverschijnsel leek de 1-1 Ajax op het juiste spoor te helpen. Een onbegrijpelijke blunder in de RKC-defensie hielp de ploeg van Blind uiteindelijk definitief op de goede weg. Een slaande beweging richting bal van Stephan Keller leverde de verdediger zijn tweede gele kaart en Ajax een penalty op. Huntelaar toonde zijn klasse door ook vanaf de penaltystip feilloos toe te slaan: 1-2.

,,Op de 1-2 voor rust had ik eigenlijk niet gerekend," gaf Blind eerlijk toe. ,,Zeker niet als je zag hoe wij speelden in de openingsfase." Ajax trad overigens aan in een -afgemeten naar de laatste competitierondes - bijzondere opstelling. Zo keerde Urby Emanuelson terug op de hem zo vertrouwde linksbackpositie. Markus Rosenberg startte als schaduwspits achter aanvalsleider Huntelaar. Ryan Babel verscheen aan de aftrap als linksbuiten. Omdat Rosenberg al na twaalf minuten geblesseerd het veld moest verlaten, werd het strijdplan al vroeg aangepast. Nourdin Boukhari verving de onfortuinlijke Zweed verdienstelijk. Naderhand was de aard van Rosenbergs blessure nog niet geheel duidelijk. De aanvaller kampt met vooralsnog moeilijk te traceren spierklachten in kuit of enkel. Of Rosenberg er donderdag voor eigen publiek tegen de Rotterdammers bij kan zijn, was na het duel in Waalwijk onduidelijk.

Ondanks de ongemakkelijke openingsfase gooiden de Ajacieden de wedstrijd vrijwel direct na rust al in het slot. Een prima geplaatst schot van Boukhari leverde Ajax, vier minuten in de tweede helft, de 1-3 op. Blind: ,,De wedstrijd was daarmee gelopen. Helemaal met een goede score en met een numerieke overmacht. We verzuimden zelfs nog naar een grotere score uit te lopen. Maar laten we het vooral positief bekijken: deelname aan de play-offs is afgedwongen."

RKC - Ajax beperkte zich voor doelman Maarten Stekelenburg tot een speelhelft. Met het oog op de belangrijke play-offs, die uiteindelijk deelname aan de voorrondes van de Champions League moeten opleveren, werd de (licht) aan de kuit geblesseerde Stekelenburg in de rust gewisseld voor Hans Vonk.

Na een hele reeks onbenut gelaten kansen en kansjes, sloeg alleen spits Huntelaar in het vervolg nog een keer toe. Middenvelder Hedwiges Maduro leidde de vierde Amsterdamse treffer in met een hard schot, waarmee RKC-keeper Rob van Dijk de grootst mogelijke moeite had. In de rebound waren Huntelaar en Heitinga er als de kippen bij om Van Dijks gebrek aan controle af te straffen. Uiteindelijk promoveerde goudhaantje en topscorer Huntelaar de kans tot doelpunt: 1-4. RKC' er Tim Peters bepaalde de eindstand op 2-4.

,,Tegen Feyenoord is alles mogelijk,'' herhaalde Blind nog maar eens. Donderdag staan beide ploegen om 20.15 uur tegenover elkaar. Zondag wordt de returnwedstrijd gespeeld. ,,Omdat het om twee duels gaat, kan een goede of slechte dag heel bepalend zijn. Wij moeten de slechte dingen achter ons laten en de goede zaken meenemen naar donderdag. Mijn ploeg kan dat", aldus de Ajax-trainer.

Bekijk ook het fotoverslag van RKC Waalwijk - Ajax

De kaartverkoop voor de wedstrijd Ajax - Feyenoord op donderdag 20 april start aanstaande maandag. Kijk op de website www.de12eman.nl of op de pagina tickets voor meer informatie.