Menu
Na Chelsea wacht nu Aston Villa

Na Chelsea wacht nu Aston Villa

Ajax A1 heeft de groepsfase van de NextGen Series dinsdagavond met een spectaculair gelijkspel tegen Chelsea U-19 afgesloten. Op sportcomplex de Toekomst pakte het vooraf al geplaatste Ajax op het nippertje een punt: 3-3. Door de puntendeling is Ajax als tweede in de poule geëindigd. In de achtste finales neemt Ajax het thuis op tegen Aston Villa.

Het werd een avond waarop de A-junioren van Ajax met de neus op de feiten werden gedrukt. Coach Alfons Groenendijk somde het na afloop treffend op: Chelsea was fysiek sterker en had ook een hogere handelingssnelheid dan Ajax getoond. ,,Dit was met recht een toptegenstander en dan worden er duidelijk andere dingen gevraagd. Als we in de toekomst met dit soort topteams willen concurreren moeten we sterker worden en sneller handelen. Dat is vanavond wel aan het licht gekomen.”

Het niveauverschil met Chelsea vertaalde zich na afloop ook naar de kleedkamer. ,,De jongens hebben zich vanavond helemaal leeggeknokt. Ze zijn tot het einde toe blijven vechten voor een gelijkspel. En dat onder zware omstandigheden. Dat heeft de nodige krachten gekost." Groenendijk telde ook zijn zegeningen: ,,Voor de ontwikkeling van de spelers zijn dit soort wedstrijden in de NextGen Series prachtige meetmomenten. Maar het is ook een harde leerschool. Het is niet leuk als je als coach al voor rust moet ingrijpen door een speler te wisselen, maar het hoort er wel bij. Ook al is het een jeugdwedstrijd. Spelers moeten ook leren om met teleurstellingen om te gaan als het niet goed gaat.”

Invaller Nick de Bondt schoot in de negentigste minuut de 3-3 achter Chelsea-doelman Mitchell Beeney. Invaller Nick de Bondt schoot in de negentigste minuut de 3-3 achter Chelsea-doelman Mitchell Beeney.

Naast doelpunten regende het dinsdagavond ook pijpenstelen op de Toekomst. Vrijwel de hele wedstrijd kwam het met bakken tegelijk uit de lucht. In dat typische Engelse weer voelde Chelsea zich uiteraard thuis. De moeilijke weersomstandigheden (regen en wind) maakte het voor Ajax daarentegen nog een tandje lastiger.

Het was vooraf al duidelijk dat het geplaatste Ajax in de volgende ronde een Noorse, Engelse of Spaanse tegenstander zou treffen. Ajax kon immers nog eerste, tweede of derde worden, waardoor alle opties vooraf open lagen. Tot enkele minuten voor tijd leek een uitwedstrijd tegen FC Barcelona in de maak. Bij een nederlaag was Ajax immers ‘veroordeeld’ tot een reis naar Spanje. De gelijkmaker van invaller Nick de Bondt in de negentigste minuut veranderde het scenario in een thuiswedstrijd tegen Aston Villa. Het was informatie die Groenendijk vooraf bewust niet met zijn ploeg had gedeeld, zodat ze zelf niet aan het rekenen zouden slaan tijdens de wedstrijd.

De 3-3 van De Bondt zorgde ervoor dat Ajax alsnog een punt aan de wedstrijd overhield. Daardoor eindigde Ajax met elf punten uit zes wedstrijden op de tweede plaats met een punt minder dan groepswinnaar CSKA Moskou. Het betekende het slotstuk van een inhaalrace waarin Ajax een 1-3 achterstand goedmaakte.

Chelsea-spits Islam Feruz was verantwoordelijk voor de 1-2 en 1-3 die de Londenaren kort voor en na rust produceerden. Uiterst effectief verwierf Chelsea zich daarmee een mooie uitgangspositie voor de resterende veertig minuten. Toch slaagde Ajax er via Lesley de Sa (strafschop) en De Bondt in om een gelijkspel uit het vuur te slepen. Een tussenstand die in de eerste helft ook al even op het scorebord stond nadat Jordi Bitter de vroege 0-1 van Chelsea-aanvaller Alex Kiwomya wegpoetste. De spits van Ajax reageerde attent na een enorme pegel van Danzell Gravenberch. De centrale verdediger peerde de bal van zo’n dertig meter afstand tegen de lat, waarna Bitter dan bal in de rebound binnenkopte.

In de volgende ronde wacht opnieuw een Engelse club bij de laatste zestien. ,,Aston Villa is een sterke tegenstander”, weet Groenendijk. ,,Maar wel een waar je tegen kunt voetballen.” Mooie ingrediënten voor een nieuw avontuur in de kleine Champions League, waar Ajax als verliezend finalist van vorig seizoen een eer heeft hoog te houden.

Opstelling Ajax A1: Leeuwenburgh, Tete, Gravenberch, Riedewald, Rosheuvel (35. Kuipers), El Hasnaoui, Sporkslede, Van den Boomen (46. Menig), Lazic, Bitter (46. Keskin), De Sa.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

De wedstrijd tussen Ajax en Chelsea was het laatste duel in de poulefase. De wedstrijd tussen Ajax en Chelsea was het laatste duel in de poulefase.
De pas 16-jarige B-junior Jairo Riedewald startte in de basis. De pas 16-jarige B-junior Jairo Riedewald startte in de basis.
Aanvaller Boban Lazic baant zich een weg langs zijn tegenstander. Aanvaller Boban Lazic baant zich een weg langs zijn tegenstander.
Jordi Bitter (op de rug gezien) reageerde attent na een afstandsschot van Danzell Gravenberch: 1-1. Jordi Bitter (op de rug gezien) reageerde attent na een afstandsschot van Danzell Gravenberch: 1-1.
Aanvoerder Danzell Gravenberch is zijn tegenstander de baas. Aanvoerder Danzell Gravenberch is zijn tegenstander de baas.
Lesley de Sa snelt naar voren. Lesley de Sa snelt naar voren.
Het regende vrijwel de hele wedstrijd. Het regende vrijwel de hele wedstrijd.
Invaller Nick de Bondt rent juichend weg na de 3-3. Invaller Nick de Bondt rent juichend weg na de 3-3.
Nick de Bondt viert zijn goal met de andere Ajacieden. Nick de Bondt viert zijn goal met de andere Ajacieden.