Menu
Na Praag wacht Ajax opnieuw topduel

Na Praag wacht Ajax opnieuw topduel

Vier dagen na de Champions-Leaguewedstrijd tegen Sparta Praag wacht de Ajacieden zondag een nieuw topduel. In AZ treft de ploeg van trainer Danny Blind de trotse lijstaanvoerder in de Eredivisie.

Net als Feyenoord en RKC Waalwijk bleven tot nu toe ook de Alkmaarders foutloos in de competitie. Met zeventien treffers voor en slechts één doelpunt tegen, lijkt AZ na drie competitierondes de terechte koploper.
Ajax verloor deze competitie alleen van Feyenoord. RBC Roosendaal en Willem II werden wel verslagen. De midweekse ontmoeting met Sparta Praag ging evenmin verloren. Woensdagavond schoot middenvelder en uitblinker Wesley Sneijder de Amsterdammers naar een 1-1 gelijkspel. De stug verdedigende Tsjechen namen tegen de verhoudingen in een voorsprong. Sneijder zorgde met zijn knappe, afdraaiende schot op de valreep toch nog voor een beetje gerechtigheid.

De jonge Ajax-ploeg kan voor de toekomst lering trekken uit het laatste Champions-Leagueduel. Effectiever zal vooral omgesprongen moeten worden met de kansen en kansjes die de ploeg krijgt. Al zal AZ in de eigen Alkmaarderhout - waarschijnlijk de laatste AZ - Ajax in het oude stadion - lang niet zo verdedigend voor de dag komen als Sparta Praag. Aanvallende ploegen liggen Ajax nu eenmaal beter dan verdedigend ingestelde concurrenten.

De ploeg van voormalig Ajax-trainer Louis van Gaal heeft met Shota Arveladze een prima afmaker in huis. De Ajacieden zullen in de hoogste staat van paraatheid moeten zijn (en blijven) om de Georgiër en zijn ploegmaats van scoren af te houden.

Voor de Spanjaard Juanfran komt het treffen in Alkmaar te vroeg. Julien Escudé trainde donderdag nog apart van de groep. Maxwell en Nicolae Mitea zijn langer uit de roulatie.

Overzicht van de laatste vijf ontmoetingen tussen AZ en Ajax:

3 oktober 2004: 0-0
28 maart 2004: 1-1
27 april 2003: 1-3
17 februari 2002: 0-0
17 september 2000: 3-2