Menu
Na winst op AZ kan de blik weer omhoog

Na winst op AZ kan de blik weer omhoog

Met fris en gretig spel heeft Ajax in eigen huis het publiek zeer positief verrast. Na de nederlagen tegen PSV en sc Heerenveen en het voorzichtige herstel tegen Willem II werd AZ met bij vlagen briljant spel naar een 4-2 nederlaag gespeeld. ,,Dit resultaat hadden we nodig om met een schuin oog omhoog te kunnen blijven kijken," aldus Danny Blind.

Niet alleen daarvoor was de zege belangrijk. ,,Ik praat veel met de jongens”, gaf Blind aan, die juist voor de persoonlijke gesprekken dit weekeinde een trainingskamp belegde. ,,Maar het moet wel bevestigd worden met winst, anders wordt het een stuk moeilijker.”

Die bevestiging kregen Blind, zijn assistenten Ruud Krol en Gerard van der Lem en de spelers vanaf de eerste minuut. Ajax, waarbij Julien Escudé terugkeerde na een schorsing en direct de aanvoerdersband om kreeg omdat Zdenek Grygera John Heitinga uit de basis hield, zette AZ vanaf het eerste fluitsignaal vast met een hoofdrol voor Nigel de Jong. De Jong mocht van Blind als rechtermiddenvelder starten. Dat vertrouwen betaalde de Amsterdammer in klinkende munt uit.

In de zesde minuut kon AZ-doelman Henk Timmer de goede kopbal van De Jong nog redden, maar de middenvelder dook in de negentiende minuut weer voor Timmer op. Nu was de gewezen Ajacied kansloos, 1-0. Die stand was meer dan terecht, want de thuisploeg liet de gasten niets toe. Blind, die langs de ljin zijn spelers druk coachte, kreeg wat hij verlangde. De spelers dachten vooruit in plaats van achteruit en bouwden op de juiste momenten rustperiodes in.

Zo kon het gebeuren dat Vonk lang niets te doen kreeg. Verder dan een vrije trap of een corner kwamen de Alkmaarders niet. Tot Ajax rond het halfuur toch wat terugzakte en AZ enigszins uit de schulp kroop. Hedwiges Maduro hielp de gasten een handje door de bal te verspelen aan Lindenbergh. Diens pass bereikte Robin Nelisse en de centrumspits klopte Vonk, 1-1. Volkomen onnodig, maar lang stond die onterechte tussenstand niet op het scorebord. Wederom was het Nigel de Jong die met zijn tweede goal Ajax op de verdiende voorsprong zette bij rust, 2-1. ,,Die goal kwam op een belangrijk moment”, sprak Blind na afloop. ,,De actie van Pienaar was goed, net als de goal van Nigel.”

Het breekpunt kwam echter bij 3-1. Wesley Sneijder krulde uit een vrije trap de bal prachtig langs de muur en Timmer. ,,Daarna hebben we het goed uitgespeeld”, complimenteerde Blind zijn ploeg. De trainer keek gerustgesteld en rustig toe hoe Nicolae Mitea na een dik uur spelen goed doorging op links en de bal panklaar voor Pienaar klaarlegde, 4-1. Zes minuten voor tijd gunde hij de kleine Roemeen een publiekswissel. ,,Ik hoop dat het een hart onder de riem is voor hem. Ik geloof in de kwaliteiten van Nicolae en hopelijk heeft het applaus bij de wissel hem goed gedaan.”

Dat het nog 4-2 werd, was eigenlijk een smetje op de goede prestatie van Ajax, wist ook AZ-trainer Co Adriaanse. ,,De uitslag was geflatteerd, want eigenlijk had het vijf of zes doelpunten verschil moeten zijn. Ajax was heel goed en wij bijzonder zwak.”

Fotoverslag>>