Menu

Na zes jaar weer streekderby

Ajax speelt vrijdagavond na zes jaar weer tegen FC Volendam in de Eredivisie. Beide clubs speelde 46 keer eerder in dit verband tegen elkaar, waarvan Ajax 33 maal aan het langste eind trok.

De laatste keer dat Ajax en Volendam elkaar troffen in de competitie was op 14 maart 1998. Toen won Ajax overtuigend met 6-1. Van het team dat toen in de Amsterdam ArenA aantrad is alleen Jari Litmanen nog, of beter gezegd weer, Ajacied. In het team van toen speelden onder andere de gebroeders De Boer, Sunday Oliseh, Gerald Sibon, Danny Blind, Michael Laudrup en Shota Arveladze. Andy van der Meyde maakte zijn debuut in de basis, Richard Witschge was geblesseerd. Bij Volendam is geen enkele speler van toen nog actief bij dezelfde club.

Ruud Kras is de opvallendste naam in de huidige Volendamse selectie. De 21-jarige verdediger staat onder contract bij Ajax, maar werd in de zomer verhuurd aan de club in zijn geboorteplaats. In de hoofdmacht van Ajax speelde Kras nimmer een officiƫle wedstrijd, wel liet Ronald Koeman hem een helft meespelen in een vriendschappelijk duel in mei 2002 tegen DWS. Kras behaalde met Jong Ajax het landskampioenschap in de Beloftencompetitie van datzelfde jaar. Voor Jong Ajax droeg hij 28 keer het roodwitte shirt.

De grootste overwinning die Ajax boekte tegen Volendam, dateert van 1960. In april van dat jaar werd het maar liefst 9-0 voor de Amsterdammers. In de historie werd twee maal tien keer doel getroffen: in 1961 (9-1) en in 1978 (7-3), beide keren in het voordeel van Ajax. Volendam behaalde de grootste overwinning op de Amsterdammers in 1962. Ajax werd in Volendam toen met 4-0 verslagen.

Trainer Henk Wisman kan vrijdagavond in ieder geval niet beschikken over Eddy Putter. Tijdens de training van afgelopen dinsdag scheurde de spits zijn kniebanden. Karim Bridji is vanwege een blessure evenmin inzetbaar. Wisman kan wel weer beschikken over Jack Tuyp.

Volendam won dit seizoen slechts een keer. In het tweede competitietreffen van deze jaargang werd in eigen huis FC Groningen met 3-0 verslagen. Verder speelden de Volendammers drie keer gelijk en verloren zij even zo vaak. Met zes punten uit zeven duels bezet het oranjezwarte team derhalve een vijftiende plek op de ranglijst van de Holland Casino Eredivisie.

Trainer Ronald Koeman van Ajax kan in ieder geval niet beschikken over aanvoerder Jari Litmanen en John O' Brien. De twee Ajacieden zijn nog niet voldoende hersteld van hun blessures. Victor Sikora, Anthony Obodai en Maarten Stekelenburg spelen donderdagavond met Jong Ajax in de Beloftencompetitie en vallen daarom buiten de selectie van vrijdag. Zdenek Grygera zit voor het eerst sinds zijn hamstringblessure wel weer bij de groep.

De laatste keer dat Volendam en Ajax elkaar troffen in een vriendschappelijk duel was eind januari van dit jaar. Tijdens het Voetbalgala van de Stichting Volendam United verloor Ajax in de ijzige kou met 2-0 in een wedstrijdje van twee keer dertig minuten. Ronald Koeman en de zijnen zijn dus gewaarschuwd.