Menu
'NAC zit goed in elkaar'

'NAC zit goed in elkaar'

Frank de Boer kijkt ondanks het povere spel van afgelopen zondag met vertrouwen uit naar de wedstrijd van zaterdagavond tegen NAC. ,,Er is goed getraind deze week, we hebben vertrouwen kunnen tanken tegen JOS/Watergraafsmeer. Ik denk dat we niet snel meer zo'n wedstrijd spelen als tegen Feyenoord.”

Op de persconferentie van vrijdag keek de oefenmeester nog even terug op het gewonnen duel met de Rotterdammers. Een ding is in ieder geval helder voor De Boer. ,,We mogen niet te lang in dit niveau blijven hangen, willen we kampioen worden.”

Wat er allemaal misging tegen Feyenoord is volgens De Boer moeilijk te zeggen. ,,Dat is altijd in het luchtledige praten. We hebben de wedstrijd teruggekeken en dingen gezien die beter moeten. De spelers hadden dat zelf ook al gezien, dus daar moeten we mee aan de slag.”

Wel werd te vaak voor de lange bal gekozen, vond De Boer. Dat sloop in de ploeg, terwijl we vaak makkelijker de oplossing konden zoeken in een korte bal. Dat gebeurde te weinig.” Daardoor was ook het positiespel onder de maat. ,,Ons positiespel is al vier jaar ons handelsmerk. Dan moet je niet bij een tegenslag de bal terug spelen. Je moet altijd stoïcijns blijven, ook al speel je voor 50.000 duizend mensen. Anders geef je voeding aan de tegenstander. Dat deden we zondag niet goed. We werden te onrustig. Dat heeft ook met zelfvertrouwen te maken. Dat bepaalt misschien wel voor negentig procent wat je op dat moment kunt brengen.”

Op woensdagavond boekte Ajax een 9-0 overwinning op JOS/Watergraafsmeer. Goed voor een plek in de derde ronde van de KNVB-beker. Arkadiusz Milik was goed voor maar liefst zes treffers. Toch kiest De Boer tegen NAC hoogstwaarschijnlijk weer voor de IJslander Kolbeinn Sigthorsson in de punt van de aanval. De Boer had wel lovende woorden over voor zijn Poolse aanwinst. ,,Hij is gretig en wil graag. Hij zal tegen NAC nog niet starten, maar dat moment gaat een keer komen.”

De komende tegenstander maakt op De Boer tot dusver een goede indruk. ,,Het team zit goed in elkaar. Ze hebben een goed middenveld met verschillende type spelers. Het is op dit moment een lastig team om te verslaan. Ze hebben slechts twee keer verloren, waaronder van PSV maar speelden toen heel goed. En ze wonnen verdiend van FC Twente.”

Ook kwam op de persconferentie het verlengen van de verbintenis van aanvoerder Niklas Moisander ter sprake. De Fin heeft nog een contract tot het einde van het seizoen, maar tot dusverre is er nog niets besloten voor volgend seizoen. De Boer: ,,Alle opties liggen nog open. Hij is een goede aanvoerder en nog steeds de beste keuze centraal achterin. Alleen hebben we nog drie jongens die daar volgend seizoen kunnen spelen. Stefano Denswil moet bijvoorbeeld ook gaan spelen. Op een gegeven moment moet je gaan kijken wat het beste is voor de club. Als Moisander in de winterstop nog steeds de beste keuze is, zullen we zeker proberen met hem door te gaan. Maar het blijft altijd een lastige keuze. Je moet daarin een verstandige afweging maken.”

Ook over een andere Scandinaviër is De Boer te spreken. Lucas Andersen heeft de laatste weken een basisplaats veroverd als linksbuiten en De Boer heeft veel vertrouwen in de Deen. ,,Hij heeft de kwaliteiten om een heel grote speler te worden. Nu laat hij pas bij vlagen zien hoe goed hij is. Dat willen we uitbouwen naar een hele wedstrijd en daarna moet hij het over een langere periode laten zien.”

De Boer geeft Andersen daarom de tijd om te wennen aan de druk en het hoge verwachtingspatroon. ,,Een speler moet ook de tijd krijgen om te groeien. We zijn bezig om hem stappen te laten maken en zitten daar middenin. Nu is het nog de man voorbij om hem definitief kwijt te raken. De volgende stap is om daar een goed vervolg aan te geven en het overzicht te bewaren. Hij is ook een jongen die een hele goede steekpass kan geven. Ik zie hem daarom een hele goede aanvallende middenvelder. Hij is in staat om een man meer te creëren.”

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst