Menu
'Nadruk ligt op het strijdplan'

'Nadruk ligt op het strijdplan'

Voorafgaand aan iedere thuiswedstrijd heten Edwin van der Sar en Frank de Boer de fans welkom in de Amsterdam ArenA. Beurtelings schrijven de directeur marketing en hoofdcoach van Ajax een persoonlijk voorwoord in het programmaboekje Ajax Kick Off. Bij Ajax - Celtic is het de beurt aan De Boer.

Beste Ajacieden,

Welkom in de Amsterdam ArenA bij Ajax - Celtic.

Een cruciale wedstrijd voor ons in de poulefase van de UEFA Champions League. De nederlaag in Glasgow was een enorme domper. Vandaag moeten we het rechtzetten, om kans te houden op Europese overwintering.

Het is ons allemaal duidelijk wat er van Ajax verwacht wordt. Zelf heb ik maar een half jaar in Schotland gevoetbald, maar ik weet wel dat ook Celtic er vanavond alles aan zal doen om te overleven. Na het faillissement van Glasgow Rangers is het aantal grote wedstrijden voor Celtic natuurlijk een stuk minder geworden. Ook voor Celtic is overwinteren in Europa een serieuze doelstelling. We hebben bij de uitwedstrijd zelf gemerkt hoe het voetbal daar leeft en het spreekt voor zich dat ze ook na de winterstop zulke wedstrijden willen spelen.

Wij proberen onze spelers al vanaf de jeugd duidelijk te maken dat bij Ajax van je wordt verwacht dat elke wedstrijd telt en dat het dus niet uitmaakt of de tegenstander op papier groot of klein is. Je moet als speler elke wedstrijd het beste uit jezelf zien te halen. Voor een trainer geldt dat het minder moeilijk is om je ploeg op te laden voor een grote wedstrijd, in een vol stadion en tegen een aansprekende tegenstander, dan voor wedstrijden die vooraf minder aantrekkelijk zijn. Wij hebben de nadruk in de aanloop naar deze wedstrijd toe dan ook vooral op het strijdplan gelegd en niet op de motivatie en de inzet.

Onze filosofie is bekend. Onze opleiding is van levensbelang voor de club. Wij geven de voorkeur aan het spelen met jongens die afkomstig zijn uit onze jeugd. Het is cijfermatig aangetoond dat zij het beter doen dan een aankoop van buitenaf. Die statistieken zijn bekend. Maar mede daardoor hebben we een jonge ploeg. Ik ben ontzettend benieuwd hoe zij het vanavond gaan doen. Voor hun eigen ontwikkeling en voor Ajax is het al met al een belangrijke wedstrijd.

Ik durf vooraf te stellen dat de sfeer in ons stadion fantastisch zal zijn. Iedereen is doordrongen van het belang van een goed resultaat. Als de spelers op het veld ook doen wat ze kunnen en wat we van ze vragen, wordt het een onvergetelijke voetbalavond.

Heel veel plezier bij Ajax - Celtic.

Frank de Boer
Trainer/Coach