Menu
Naïef moment breekt Ajax op

Naïef moment breekt Ajax op

Ajax heeft zondag zijn eerste nederlaag geïncasseerd in de strijd om titelprolongatie. De Amsterdammers bepaalden een uur lang het wedstrijdbeeld in de onderhoudende competitietopper tegen PSV. In het laatste halfuur ging het alsnog fiks mis voor de Ajacieden, die een 1-0-voorsprong omgebogen zagen worden in een 1-3-nederlaag.

Bij de start van speelronde 3 waren PSV en Ajax de twee topploegen in de Eredivisie. Ajax versloeg in de voorgaande twee speelrondes Vitesse (4-1) en AZ (1-3). De PSV’ers overwonnen NAC Breda (6-1) en Willem II (1-3). Omdat de Eindhovenaren die mini-reeks twee doelpunten meer produceerden, prijkte PSV een plek bovenaan de ranglijst. Welk verhaal de cijfers vooraf ook vertelden; Ajax en PSV verschenen na de soepele competitiestart vol vertrouwen aan de start van de eerste topper van het Eredivisiejaar 2014-2015.

Ajax - PSV was ook een wedstrijd-in-de-wedstrijd tussen de WK-gangers. Welke international(s) kon(den) de eerste competitietopper extra kleur geven? Of, anders gezegd: welke door het WK gerijpte en ervaren speler zou zijn stempel het overtuigendst drukken op de wedstrijd? Net als Frank de Boer in aanloop naar het topduel liet weten, zal ook zijn vriend en collega-trainer Phillip Cocu vooral veel eisen van zijn WK-gangers. Internationals kunnen het verschil maken, was vooraf de verwachting.

Bij Ajax maakten Jasper Cillessen, Joël Veltman en Daley Blind voor het eerst dit seizoen gelijktijdig deel uit van de Amsterdamse basisploeg. Bij de gasten werd vooraf (heel) veel verwacht van de WK-gangers Memphis Depay en Georginio Wijnaldum. Ook de Eindhovense smaakmakers verschenen om 16:45 uur aan de kick-off van het (bijna) uitverkochte topduel. Vooral eerstgenoemde liet de voorbije weken al van zich spreken met oogstrelende voetbalstaaltjes. Ajax, zo leek het vooraf, kon zichzelf een goede dienst bewijzen door in elk geval Depay in bedwang te houden.

In de basisopstelling van Frank de Boer behoorde ook Ricardo van Rhijn tot de opvallendste Ajax-namen. Een week na zijn wedstrijdrentree (terug van een hamstringkwetsuur) bij Jong Ajax tegen Fortuna Sittard keerde Van Rhijn terug in Ajax 1 als rechtsback. Met startende spits Kolbeinn Sigthórsson en de eerste basisplek voor Anwar El Ghazi waren de opvallendste posities benoemd. Een week na zijn eerste officiële Ajax-doelpunt zal de basisplaats voor El Ghazi ongetwijfeld hebben aangevoeld als beloning.

Luciano Narsingh profiteert van naïef moment bij Ajax. Luciano Narsingh profiteert van naïef moment bij Ajax.

Mede door het dreigende spel van rechtsbuiten El Ghazi openden de Amsterdammers sterk tegen de Brabanders. PSV-keeper Jeroen Zoet moest zich na negen minuten strekken op een scherp aangesneden kopbal van Davy Klaassen. Dezelfde Klaassen speelde zeven minuten later een hoofdrol bij Ajax’ 1-0. De middenvelder lanceerde een diepe bal richting El Ghazi. De watervlugge vleugelaanvaller dook slim op in de loze ruimte tussen de doelman en Jetro Willems. Vanuit het niemandsland liftte basisdebutant El Ghazi zijn kopbal leep over de ver uitgekomen Zoet: 1-0. Dat de Ajacieden een minuut eerder waren ontsnapt aan een achterstand was toen op slag vergeten. Aanvoerder Niklas Moisander voorkwam – na een spaarzame Eindhovense counter – dat Wijnaldum kon intikken.

PSV leek na een halfuur pas iets meer grip op de thuisploeg te krijgen. Het resulteerde in kansen voor Wijnaldum en Adam Maher. In alle gevallen kreeg Jasper Cillessen telkens een vinger of vuist achter de adidas-wedstrijdbal. De bij vlagen eenzaam voorin spelende PSV-spits Luuk de Jong kopte een keer royaal naast. Ajax had in de slotminuten voor rust zijn voorsprong kunnen verdubbelen. Joshua Brenet voorkwam dat Klaassen van dichtbij toe kon slaan. Sigthórsson zag zijn poging stranden op Zoet.

Ook kort na de rust waren er in een tijdbestek van een minuut twee belangrijke momenten voor beide doelen. Een minuut nadat Lasse Schöne zijn kans gekeerd zag door Zoet, sloeg in de tegenstoot uitgerekend Depay toe. Na een demarrage van rechtsbuiten Luciano Narsingh kon de international simpel intikken: 1-1. De PSV’ers profiteerden in de omschakeling optimaal van een kort moment van wanorde in de Ajax-defensie. De gelijkmaker ging tegen de veldverhoudingen in. Juist in een fase waarin Ajax dicht bij een tweede treffer leek, sloegen de Eindhovenaren sluw toe. Het fatale moment tekende uiteraard ook de kracht een (individuele) kwaliteiten van PSV.

,,Ik vond dat we redelijk gelijkwaardig begonnen'', keek Frank de Boer terug. ,,Na rust hadden we heel snel 2-0 of zelfs 3-0 moeten maken. We hadden PSV voor mijn gevoel toen bij de strot. Maar we verzuimden toe te slaan. Daarbij was het waken voor de omschakeling. De 1-1 viel, wat dat betrof heel naïef. Na een ingooi lag de bal een paar tellen later in ons doel. Het was van onze kant echt heel naïef. Dat is iets dat we echt moeten verbeteren.''

Het werd nóg erger voor Ajax, dat zijn voorsprong en overwicht in korte tijd en merkwaardigerwijs in rook zag opgaan. Twaalf minuten na de gelijkmaker vormde balverlies van Schöne de onbedoelde inleiding op de 1-2. Luuk de Jong mocht een half veld overbruggen, waarna Narsingh op maat werd bediend. De rechtsbuiten behield overzicht en innerlijke rust en rondde af met een schuiver: 1-2. Het werd vervolgens zowaar even stil in de voorheen nog roerige ArenA.

Omdat ook Niklas Moisander zijn kolossale kans niet verzilverde (de Fin verscheen oog-in-oog met Zoet) incasseerde Ajax zijn eerste nederlaag na 24 ongeslagen Eredivisieduels. Oud-Ajacied Florian Jozefzoon beroofde Ajax vlak voor tijd van de laatste hoop op minimaal een gelijkspel: 1-3. Ajax verloor daarmee ook voor het eerst sinds 30 januari 2008 in de ArenA van PSV. Op de verliespartij volgden voor Ajax vijf zeges en een gelijkspel. De Ajacieden mogen opnieuw bouwen aan een positieve thuisbalans tegen de Eindhovenaren. Ajax incasseerde zijn eerste domper in de strijd om titelprolongatie. Het seizoen is gelukkig nog 31 wedstrijden lang.

,,Desondanks vind ik dit de beste wedstrijd van de vier duels die we tot nu toe hebben gespeeld'', besloot De Boer hoopvol. ,,Als we op beslissende momenten minder naïef zijn en het niveau halen dat we vandaag ook hebben laten zien, ben ik ervan overtuigd dat we heel vaak met drie punten staan.''

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en Gerard van Hees

Met een prima assist op Anwar El Ghazi was Davy Klaassen belangrijk in de eerst helft. Met een prima assist op Anwar El Ghazi was Davy Klaassen belangrijk in de eerst helft.
Anwar El Ghazi scoort uitstekend. Anwar El Ghazi scoort uitstekend.
El Ghazi en Schöne weten elkaar weer te vinden na de goal. El Ghazi en Schöne weten elkaar weer te vinden na de goal.
Maar El Ghazi denkt ook aan zijn fans bij zijn vreugde. Maar El Ghazi denkt ook aan zijn fans bij zijn vreugde.
Kilometervreter Daley Blind werkte keihard op het middenveld. Kilometervreter Daley Blind werkte keihard op het middenveld.
Geen glansrol dit keer voor Sigthórsson in een topper. Geen glansrol dit keer voor Sigthórsson in een topper.
Lucas Andersen verving de met maagklachten kampende El Ghazi. Lucas Andersen verving de met maagklachten kampende El Ghazi.
De vrije trap van Lasse Schöne was net niet goed genoeg. De vrije trap van Lasse Schöne was net niet goed genoeg.
Niklas Moisander miste de uitgelezen kans op de 2-2. Niklas Moisander miste de uitgelezen kans op de 2-2.
Ricardo van Rhijn maakte zijn rentree na een hamstringblessure. Ricardo van Rhijn maakte zijn rentree na een hamstringblessure.
Joël Veltman maakte zijn na het WK zijn rentree in Ajax 1. Joël Veltman maakte zijn na het WK zijn rentree in Ajax 1.