Menu
'Nare smaak van Vitesse wegspoelen'

'Nare smaak van Vitesse wegspoelen'

Frank de Boer heet voor aanvang van de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo alle supporters welkom met een column in het officiële programmaboekje Ajax Kick Off. Lees hier de bijdrage van de hoofdtrainer.

Beste Ajacieden,

Welkom in de Amsterdam ArenA bij Ajax - VVV-Venlo.

De afgelopen dagen heb ik het van veel kanten gehoord. De nare smaak van de nederlaag in de laatste thuiswedstrijd, tegen Vitesse, moet weggespoeld worden. Daar hebben de supporters recht op en wij zijn het als team verplicht aan onze stand.

Dit is de fase van het seizoen waarin clubs, meer dan aan het begin, te maken krijgen met schorsingen, blessures en mentale mee- en tegenvallers. Zo ook Ajax. Afgelopen weekeinde in Zwolle verliep de wedstrijddag voor ons dan ook bizar. Niklas Moisander viel ziek af, Ryan Babel liep al snel een pijnlijke blessure op en we moesten uit voorzorg Toby Alderweireld vervangen. Daardoor werd de ploeg nog jonger en nog minder ervaren. We wonnen en waren uiteindelijk blij met de drie punten.

Na afloop kreeg ik natuurlijk weer vragen over inhaalraces en onze kampioenskansen. Het is logisch als je bij Ajax trainer of speler bent, dat journalisten dat vragen. Als je kijkt naar de afgelopen jaren in de Eredivisie en in de andere competities in Europa, dan kun je in de eerste seizoenshelft eigenlijk maar heel weinig zeggen over hoe de eindstand eruit komt te zien. Dus beantwoord ik die vragen liever nog niet. Ik heb wel gezegd dat de winst in Zwolle een begin moet zijn van een serie, die natuurlijk ook inhaalrace genoemd mag worden.

Zo’n opmerking kan de prullenbak in als we vandaag niet doen wat we moeten doen: winnen. Omdat het vandaag op papier de gemakkelijkste wedstrijd is in de rij die gaat komen, vind ik het voor onze jonge groep mentaal gezien de moeilijkste. Ik zal dan ook trots op de spelers zijn als ze vanavond met drie punten het veld af stappen.

Een deel van de spelersgroep keerde donderdag terug van hun internationale wedstrijden. Met verschillende gevoelens. En iedereen praat met ons over de kansen in de UEFA Champions League, waarvoor we de komende weken tegen Borussia Dortmund en Real Madrid spelen. Anderen zijn al bezig met de wedstrijd tegen koploper en concurrent PSV, begin december. Wij nog niet. Het is aan ons als technische staf om, ondanks al die afleidende zaken, duidelijk op deze groep over te brengen dat vandaag tegen VVV drie punten gehaald moeten worden. Voor nu telt niks anders.

We willen vanaf de eerste minuut druk zetten, de bal snel rond laten gaan en niet alleen kansen creëren, maar ook benutten. In dat geval maken we er samen met het publiek een fantastische avond van. Lukt dat niet meteen, dan moeten we geduldig zijn en vanuit onze taak blijven spelen, met vertrouwen in eigen kunnen. Een overwinning zal een goede stap zijn, zowel voor de stand op de ranglijst als voor het gevoel dat we nodig hebben. Om de komende zware weken sportief gezien goed door te komen.

Ik wens jullie heel veel plezier bij Ajax - VVV-Venlo.

Frank de Boer
Trainer/Coach