Menu

Nat welkom voor Chileen Ponce

Waldo Ponce trainde zondagochtend voor het eerst mee met de selectie van Jong Ajax. De Chileense stagiair heeft tien dagen de tijd om een contract af te dwingen. ,,Dat is niet veel, maar misschien ziet Ajax al na drie dagen of ik wel of niet goed ben", aldus de sympathieke verdediger.

Ponce trof het aan de ene kant wel dat deze zondag zijn eerste dag was. Jong Ajax bereidde zich namelijk voor op het bekerduel van maandag tegen Jong Utrecht en bestond daardoor uit twaalf man.

Aan de andere kant trof hij het niet, omdat de regen gestaag naar beneden viel. ,,En in Chili is het nu zo'n dertig graden", lachte Ponce om het enorme klimaatverschil. ,,Ik ben nu drie dagen hier. De eerste dag was wel moeilijk wegens het tijdsverschil, maar nu voel ik mij goed."

De negentienjarige - 'ik word 4 december twintig' - begon zoals bijna elk Chileens jongetje op zevenjarige leeftijd te voetballen. Niet in clubverband, maar gewoon op straat. ,,Daar was ik altijd de diepste spits", herinnerde Ponce zich. ,,Langzamerhand zakte ik steeds verder naar achteren en toen ik op 13-jarige leeftijd bij een club kwam te spelen, was dat als centrale verdediger."

Ponce, die het, zoals hij zelf aangeeft, moet hebben van zijn kracht en goede techniek, verwierf zich op jonge leeftijd een basisplaats bij Universidad de Chile. De club waar Feyenoorder Sébastian Pardo ook vandaan komt. ,,Pardo is mijn vriend en we hebben elkaar ook al gezien hier in Nederland. Via de telefoon had ik het een en ander over Nederland van hem gehoord. En Ajax kende ik natuurlijk van televisie en ik weet dat het een grote Europese club is."

Pardo liet zich in zijn dagboek op Feyenoord.nl lovend uit over Ponce. ,,Waldo is echt een fantastische verdediger, een jongen met het fysiek van Glenn Loovens, die voetbalt zoals Kees van Wonderen. Een betere combinatie kun je volgens mij niet hebben voor een verdediger. Ik ben er van overtuigd dat hij succes zal hebben in Nederland en ik wens hem ook het allerbeste."

,,Toen ik hoorde dat ik hier stage mocht lopen, was ik zo blij", vervolgde Ponce na zijn eerste training in Ajax-tenue. ,,Ik kan niet eens omschrijven wat voor een gevoel er door mij heen ging. Ik heb altijd gewacht op deze kans."

Ponce leek op de eerste training zijn draai al redelijk gevonden te hebben. Hij verstond geen woord van wat de trainer zei, want de Nederlandse taal is voor hem helemaal nieuw. Maar tegen het einde van de training klopte hij Wamberto al amicaal op de rug.

Ook bij Daniel Cruz en José Valencia, beiden Zuid-Amerikaans, klampte hij regelmatig aan. Zij spreken dezelfde taal, Spaans, als Ponce en vooral Valencia heeft zich tijdens de training opgeworpen als tolk. De ogen van Ponce zijn vooral gericht op de Ecuadoriaan, want Valencia, die ook tijdens dit interview de tolk was, vertelt welke oefenvormen de trainer wil zien.

Ponce: ,,Ik heb tien dagen om mij te bewijzen. Dat is niet lang, maar als Ajax mij goed vindt, kan het in drie of vijf dagen beslist zijn. Ik hoop dat het goed gaat en ik probeer een contract te krijgen."