Menu

Natte 9-0 in Tiel

In de stromende regen en met een kip in de middencirkel, begon Ajax aan de tweede wedstrijd in de reeks oefenduels. Adriaanse koos de eerste helft voor de elf die zaterdag eindigden. Aangezien Chivu niet inzetbaar was en Mido afwezig was wegens interlandverplichtingen, begon Witschge als linkshalf en Mitchell Pique op linksbuiten.

In de eerste oefenwedstrijd had trainer Co Adriaanse de beschikking over een volledig fitte selectie. Deze wedstrijd was dat anders: vijf spelers zijn er niet bij. Arveladze is inmiddels hersteld van zijn knieblessure, maar verkoos in overleg met de technische staf de training boven de wedstrijd. Van der Vaart en Johnny Heitinga genieten na het WK in Argentinië van een welverdiende vakantie. Mido is, zoals gezegd, uitgenodigd voor de WK-kwalificatiewedstrijd Egypte - Namibië, die vrijdag 13 juli wordt gespeeld en Chivu heeft nog altijd last van zijn hamstring. Richard Witschge is na een lichte teenblessure wel weer van de partij.

Simon Tahamata nam de aftrap. In de eerste fase van de wedstrijd was de passing aan Ajax-zijde slordig, maar in de twaalfde minuut was het raak. Zlatan gaf de bal, na een fantastische aanname, voor op Van der Gun, die zijn schot geblokkeerd zag. Knopper kreeg de bal voor zijn voeten en schoot hem droogjes in.

Witschge liep meteen na het doelpunt naar de reservebank. Hij nam de kip, die van geen wijken wist, in zijn armen en gooide het beest in de dug-out. Arveladze zette de kip weer terug in het veld, maar die koos eieren voor zijn geld en vluchtte naar de boarding.

Theole bood meer tegenstand dan Owios in de eerste wedstrijd, wat een grote score bij rust verhinderde. Zlatan wist wel de stand op te schroeven naar 0-3.

De tweede helft begon gelukkig met zonneschijn. De tien die de eerste helft op de bank zaten, stonden nu in het veld. Zlatan was de enige die bleef staan. Adriaanse: “Amateurs bieden in de eerste helft meer weerstand, dus begonnen de jongens die afgelopen zaterdag de tweede helft het veld in kwamen. Vandaag had ik in de tweede helft Van der Gun of Knopper kunnen laten staan. Ik wilde echter graag met twee diepe spitsen spelen, dus kwam Zlatan naast Nikos te staan.”

Vooral Zlatan en Ikedia waren op dreef. De ene na de andere fraaie actie kwam van de voeten van beide Ajacieden. Dit resulteerde in vier doelpunten van de Zweedse spits. Ook Machlas leek zich lekker te voelen in Tiel. Het massaal toegestroomde publiek werd getracteerd op slimme hakjes en mooie lobjes. De Griek scoorde drie keer, de Nigeriaan maakte een doelpunt.

Doelpunten 0-1 Knopper ´12 0-2 Zlatan ´17 0-3 Zlatan ´45 0-4 Machlas ´50 0-5 Ikedia ´54 0-6 Zlatan ´67 0-7 Zlatan ´70 0-8 Machlas ´71 0-9 Machlas ´84

Opstelling Ajax

1e helft: Lobont, Vierklau, Winter, Bergdolmo, Maxwell, Knopper, Van der Gun, Witschge, Van der Meyde, Zlatan, Pique 2e helft: Grim, Cruz, Pasanen, Yakubu, De Cler, Galasek, Machlas, O´Brien, Ikedia, Zlatan, Wamberto.