Menu
NEC heeft niets te verliezen

NEC heeft niets te verliezen

Op 25 augustus 1995 verzorgde Ajax uit bij NEC een van zijn beste optredens in de clubhistorie. Rechtsbuiten Finidi George was een van smaakmakers in de soepel voetballende ploeg van trainer Louis van Gaal.

Die zwoele vrijdagavond in het oude, inmiddels gesloopte, Goffert Stadion sloeg de Nigeriaanse Ajacied al na twintig seconden toe. Na ingrijpen van scheidsrechter Jan Wegereef werd het Ajax-feestje uitgesteld. Zes minuten en veertig tellen later hadden de gasten opnieuw reden tot juichen. Na zeven minuten werd de Ajax-treffer wél geldig verklaard. Na een flitsende openingsfase werden wel meer Amsterdamse feestjes gevierd. Edgar Davids en de bij vlagen ongrijpbare Marc Overmars hielpen hun ploeg aan een mooie voorsprong bij rust: 0-3.

Martijn Reuser en de opnieuw trefzekere vleugelaanvallers Finidi George en Overmars drukten het machtsvertoon uit in nog mooiere cijfers: 0-6. Ajax speelde met de tegenstander en zette en passant de toon voor een droomstart in de Eredivisie. In de eerste negen competitiewedstrijden scoorde Ajax er met 33 treffers lustig op los. Edwin van der Sar hield dezelfde periode consequent ‘nul’.

De 6-0 overwinning uit het seizoen 1995-1996 is de grootste competitiezege van Ajax op NEC. De twee clubs troffen elkaar tot nu toe 31 keer op Gelderse grond. De eerste Eredivisie-uitvoering van NEC – Ajax werd gespeeld op 21 april 1968. Rinus Michels coachte zijn Ajacieden die dag naar een degelijke 0-2 overwinning. Klaas Nuninga en Johan Cruijff verzorgden de doelpunten. Eerder in datzelfde voetbaljaar had met name Cruijff met zijn drie treffers een groot aandeel in de 9-1 thuiszege op NEC.

Kenneth Perez zorgde afgelopen seizoen voor de 0-1 in de uitwedstrijd tegen NEC. Gabri bepaalde de eindstand twintig minuten later op 2-2. Kenneth Perez zorgde afgelopen seizoen voor de 0-1 in de uitwedstrijd tegen NEC. Gabri bepaalde de eindstand twintig minuten later op 2-2.

Negentien keer besloten de Amsterdammers het onderonsje met een zege. Negen keer bleef de voetbalstrijd onbeslist, drie keer ging Ajax onderuit in Nijmegen. Twee seizoenen terug besliste Romano Denneboom de wedstrijd in het voordeel van de thuisploeg. De inmiddels voor FC Twente voetballende aanvaller tekende voor de enige en daarmee winnende treffer: 1-0.

De Nijmegenaren hebben zondag vanaf 12.30 uur weinig, of eigenlijk niets te verliezen tegen Ajax. NEC bezet de vijftiende plaats in de Eredivisie en voetbalde slechts twee punten meer bijeen dan de hekkensluiter Excelsior. De mannen van trainer Mario Been vierden dit seizoen drie overwinningsfeestjes: na optredens tegen Willem II (1-0), FC Groningen (5-1) en Heracles Almelo 3-0). In het KNVB Bekertoernooi stuntten de Nijmegenaren door FC Twente uit te schakelen: 1-2. Illustratief voor de zwalkende prestaties werd NEC deze week op zijn beurt uitgeschakeld door eerstedivisionist FC Zwolle.

Afgelopen seizoen bleef Ajax in het McDos Goffert Stadion steken op een gelijkspel. Kenneth Perez bezorgde de gasten na een uur een 0-1 voorsprong. Denneboom en Peter Wisgerhof maakten vervolgens van de thuisploeg de bovenliggende partij. Tien minuten voor tijd kopte Gabri de Amsterdammers naar 2-2.

NEC – Ajax, de laatste vijf keer (Eredivisie):

2006-2007: 2-2
2005-2006: 1-0
2004-2005: 0-1
2003-2004: 0-0
2002-2003: 1-2

Bekijk op Ajax TV de voorbeschouwing van Adrie Koster op NEC - Ajax
Klik hier om naar de website van Ajax TV te gaan >>

NEC - Ajax thuis op je pc bekijken?
Klik hier om naar de website van Planet Voetbal te gaan >>