Menu

NEC koploper, Feyenoord nog zonder puntverlies

RIJSWIJK (ANP) - Ajax ging zondag met verrassende cijfers onderuit bij Sparta. De ploeg van trainer Adriaanse verloor met 3-0 in Rotterdam. Langerak, Elkhattabi en Marbus maakten in de slotfase de doelpunten voor de thuisploeg. Ajax had de eerste nederlaag aan zichzelf te wijten. De Amsterdammers (vooral Arveladze) lieten de mooiste kansen liggen.

Feyenoord is als enige ploeg in de KPN Eredivisie nog zonder puntverlies. Vier dagen na de uitschakeling voor de Champions League won de Rotterdamse ploeg met 2-1 van FC Twente. De bekritiseerde Tomasson was de gevierde man. De Deen maakte beide treffers. Vennegoor of Hesselink scoorde voor FC Twente.

PSV revancheerde zich voor de mislukte openingswedstrijd vorige week tegen De Graafschap (0-2). De landskampioen won met 3-1 bij FC Utrecht na een achterstand van 0-1 bij de rust. Hofland, Bruggink en Rommedahl werkten na een uur het doelpunt van Van den Bergh weg.

NEC consolideerde verrassend de (geflatteerde) koppositie. De ploeg van trainer Johan Neeskens won de streekderby tegen het veel hoger aangeslagen Vitesse met 4-1. Hristov was opnieuw de grote man bij de Nijmegenaren. Hij bracht drie treffers op zijn naam. In de voorgaande wedstrijd tegen FC Groningen (4-4) was hij ook al drie keer succesvol. Met zeven doelpunten is de 24-jarige Macedoni~.er topscorer in de eredivisie.

Fortuna Sittard speelde tegen Heerenveen 88 minuten tegen tien man. Verdediger Volmer kreeg al na negentig seconden de rode kaart na een charge op Talan. De Friese ploeg won daarna simpel in Sittard: 2-0. Radomski en Nurmela brachten de treffers op hun naam.

Het duel tussen de twee nieuwkomers, NAC en FC Groningen, eindigde in een grote overwinning voor de Bredase ploeg: 5-1. Groningen kwam nog wel door Broerse op voorsprong, maar daarna nam NAC controle over de wedstrijd. Stewart, Cristiano, Simons, Schreuder en Sergio zorgden voor een juichstemming in het eigen stadion.

Willem II versloeg op eigen veld RKC met 2-0. Caluw'.e en Schulp maakten de doelpunten voor de Tilburgse ploeg. AZ was met 3-0 te sterk voor RBC. Bosman en nieuwkomer Nelisse (twee) troffen doel. Roda JC rekende met 3-1 af met De Graafschap. Anastasiou, Lawal en Van Haaren scoorden voor de Limburgers. Meerdink scoorde voor De Graafschap.