Menu

NEC mag geen probleem zijn voor Ajax

Ajax zal het wel eens heel lastig kunnen krijgen om de landstitel dit seizoen te prolongeren. Niet omdat ze minder zijn dan vorig jaar, integendeel, maar wel omdat de concurrenten Feyenoord en PSV hun Europese seizoen al hebben afgesloten. Voor die ploegen rest niets anders dan een nationaal succes. Toch wil Ajax die titel opnieuw pakken. Alleen dan is Champions-Leaguedeelname volgend jaar weer gegarandeerd. Dus zo min mogelijk punten verliezen en thuis het liefst alles winnen. Zondag wacht NEC.

Met NEC mag Ajax niet veel problemen hebben. De formatie van oud-Ajacied Johan Neeskens heeft immers in de laatste vijf edities van Ajax-NEC slechts tweemaal gescoord. Dat was in maart 2000, de eerste thuiswedstrijd na het ontslag van Jan Wouters. Ajax won dat duel onder leiding van Hans Westerhof na een 1-2 ruststand wel met 5-2. Nog nooit won NEC in Amsterdam en slechts een keer speelden beide teams gelijk.

Opvallend is dat NEC dit seizoen buitenshuis redelijk goed presteert. Bij De Graafschap werd gewonnen en tegen Excelsior, NAC en Willem II gingen de Nijmegenaren met een punt naar huis. Alleen de seizoenopening tegen Feyenoord werd met 2-0 verloren.

Omdat het thuis niet erg wil vlotten met positieve resultaten is een negende plaats het gevolg voor de gasten van zondag. Vier keer won NEC, maar er werd ook vier keer verloren (waarvan dus drie keer thuis, tegen Twente, PSV en Roda JC).

De Nijmegenaren maakten in augustus veel indruk tijdens het Helders Maritiem toernooi, een voorbereidingsevenement waaraan ook Jong Ajax deelnam. Het duel tussen Jong Ajax en NEC eindigde in een geflatteerde 5-1 overwinning voor de ploeg van Neeskens. Nikos Machlas maakte het enige Ajax-doelpunt. Al scoorde Ferdi Vierklau ook nog, maar dat was in eigen doel. Voor NEC scoorde onder andere Ajacied in NEC-dienst, Youssouf Hersi.

Voor het duel van zondag heeft Neeskens een probleem in de aanval. Vorige week kon hij Dennis de Nooijer vanwege een bilspierblessure niet opstellen. Voor zondag is hij een twijfelgeval.

De Nooijers vervanger Hristov kreeg vorige week tegen Twente twee keer geel, dus rood en is automatisch voor de ontmoeting tegen Ajax geschorst. Ook Mike Zonneveld moet vanaf de tribune toekijken , omdat hij tegen FC Twente zijn vierde gele kaart kreeg.

Verder zal hoogstwaarschijnlijk oud-Ajacied Danny Hesp niet van de partij zijn. De verdediger zakte vorige week tijdens een training in elkaar en bij hem werd een lichte hartafwijking geconstateerd. De website van de Nijmegenaren vermeldt dat ook hij voor zondag een twijfelgeval is.

Bij Ajax ontbreken Lobont, Stekelenburg, Heitinga, O'Brien en Litmanen nog. ,,Maar beetje bij beetje komt iedereen terug van blessures", aldus Koeman. ,,Volgende week zijn veel spelers vanwege interlandverplichtingen weg. Dus dat worden zware weken. Het is tot de winterstop zwaar. Galasek heeft bijvoorbeeld dit seizoen al 32 wedstrijden gespeeld. Daar komen er nog acht of negen bij. Dus die belasting zal zich een keer uitbetalen."

Trabelsi en Pienaar trainden vrijdag apart. ,,Zij hebben last van lichte blessures, maar zijn ook opgeroepen voor interlands. We bekijken zondag na de wedstrijd pas of ze ook daadwerkelijk gaan."

De wedstrijd tussen Ajax en NEC begint zondagmiddag om 14.30 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Haverkort.