Menu
Nederlaag dreunt keihard na

Nederlaag dreunt keihard na

De verslagenheid bij de Ajacieden is een dag na de ontluisterende 4-0 nederlaag tegen FC Bayern München groot. De terugreis naar Amsterdam verloopt dan ook in stilte. De stewardessen van Dutchbird weten nauwelijks hoe ze hun passagiers moeten begroeten. Want 'Goedemorgen' klinkt deze ochtend wel heel ongepast.

Of je een rouwcentrum inloopt. Zo somber is de stemming op de luchthaven van München. De gezichten staan op onweer. Alleen Wesley Sneijder zegt af en toe nog iets. Nigel de Jong begraaft zich in zijn Romario-boek en Tomás Galásek slaat zijn arm om de onderuit hangende Anthony Obodai. Als het moment daar is om het vliegtuig in te gaan, durft de medewerker van Dutchbird bijna niet te zeggen dat de kranten er liggen. Wie wil die na zo'n duel nou lezen?

Aan boord blijft het ook rustig. Als de landing op Schiphol een feit is, weigert de vliegtuigdeur dienst en duurt het lang voordat Ajax eruit kan. Bij de bagageband duurt het vervolgens ook nog even. Tijd genoeg dus om de aanvoerder van Ajax aan het woord te laten over de wedstrijd. ,,Een drama", steekt Rafael van der Vaart van wal. ,,Dit hakt er in. Normaal heb je ook wel even nodig om een nederlaag te verwerken, maar ik denk dat dit wel wat langer zal duren. We hebben de wedstrijd geanalyseerd en over het eerste halfuur kunnen we best tevreden zijn. Na de goal zijn we echter de kluts kwijt geraakt en bij 2-0 was het eigenlijk gespeeld."

Van der Vaart vervolgt: ,,In de rust was het muisstil in de kleedkamer. Alleen de trainer sprak. In de tweede helft probeerden we het nog wel recht te zetten, maar het had geen nut. Het was een kansloze missie toen ook de penalty erin ging en het 3-0 werd. Roy Makaay speelde prima en het is zuur dat hij het moest doen."

Lang hebben de Ajacieden niet om de nederlaag te verwerken. ,,Zondag moeten we naar AZ en zij zijn bezig aan een goede reeks", weet de aanvoerder. ,,Maar wij moeten de koppen bij elkaar steken, daar veerkracht tonen en een goede prestatie neerzetten."

De koffers en tassen zijn ondertussen gearriveerd. Als alles en iedereen in de bus zit, rijden de Ajacieden terug naar de ArenA, waar de reis uit de benen wordt gelopen. Na de training vraagt de Amsterdamse zender AT5 Wesley Sneijder voor de camera en de middenvelder mag zijn verhaal doen. Ook hij zegt dat de nederlaag een harde klap is. ,,We moeten dit snel verwerken. Morgen zijn we vrij en vrijdag moeten we hier weer met frisse koppies staan. Zondag moeten we tegen AZ goed presteren."

,,Dat zal geen makkelijke wedstrijd worden", verwacht trainer Ronald Koeman. ,,Toch moeten we het daar laten zien. Ik zal de komende dagen een keuze maken in de manier van spelen en met welke spelers we dat gaan doen. Maar ik moet zeggen dat zo'n nederlaag als gisteren moeilijk uit het hoofd is te zetten."

Als de spieren los zijn en de reis uit de benen is, gaan de Ajacieden van het veld. Een horde kinderen belaagt de spelers. Dat moet een troostend gebaar zijn. Ze zijn gelukkig nog steeds geliefd.