Menu

Nederlaag Jong Ajax zonder gevolgen

Jong Ajax verloor vrijdag avond in de Amstel Malt Cup met 2-1 van Jong FC Utrecht. Het betrof echter een inhaalwedstrijd waarvan het resultaat er niet toe deed. Beide ploegen waren al geplaatst voor de kwartfinale van de beker voor Beloftenelftallen, dus had het verlies geen gevolgen voor de ploeg van trainers John van 't Schip en Marco van Basten.

Jong Ajax en de Utrechtse tegenhangers waren niet van plan elkaar het achterste van de tong te laten zien. In de kwartfinale, die over drie weken wordt gespeeld, ontmoeten de ploegen elkaar namelijk weer. Omdat er deze keer niets op het spel stond, kon trainer John van 't Schip het zich veroorloven om aan te treden met slechts twee wisselspelers van wie er een, junior Jerghinio Sahadewsing, indien mogelijk gespaard moest worden omdat hij zaterdag weer met de A1 in actie moest komen. Sahadewsing kon rustig blijven zitten, aangezien er zich geen blessuregevallen voordeden. De andere reserve, Ryan Babel, verving in de tweede helft spits Jason Culina, die zondag met het eerste elftal tegen NEC aantreedt.

Hoewel Ajax tegen Utrecht volgens van 't Schip 'in een fantasie-opstelling' aantrad, speelde de ploeg een prima eerste helft. De Amsterdammers hadden het merendeel van het balbezit en bouwden geconcentreerd op van achteruit. Michael Krohn-Dehli met een schot op de paal en rechterspits Fred Benson Erchiah waren dicht bij een treffer. Utrecht loerde op een counter maar Ajax hield in de eerste helft het heft in handen.

Na rust zette invaller Babel zijn team op voorsprong. De thuisclub ging meer risico nemen en gaf veel ruimte weg. De Ajacieden verzuimden echter om de voorsprong te vergroten. Nadat Jong FC Utrecht via een door Ajax onnodig weggegeven vrije trap op gelijke hoogte was gekomen maakten de Utrechters vlak voor tijd ook nog de winnende treffer.

,,In de tweede helft speelden we niet zo goed'', zei Van 't Schip. ,,Maar gezien ons veldoverwicht hadden we moeten winnen. Dat wij met een kleine selectie speelden, had geen invloed, want Utrecht speelde ook niet in zijn sterkste opstelling.'' Voor Jong Ajax was dit eigenlijk een veredelde oefenwedstrijd. Maandag speelt de ploeg van Van 't Schip en Van Basten weer voor de competitie. ,,Sommige jongens die vaak reserve zijn, konden vandaag eens een hele wedstrijd spelen. Anderen speelden op een voor hen vreemde positie. Wat dat betreft was dit een nuttig duel'', aldus Van 't Schip. ,,Over drie weken treffen we Jong Utrecht weer en dan is het 'om het echie'.''

Opstelling Jong Ajax: Taberima; Longuet, Kujala, Promes, Esajas; Krohn-Dehli, Muller van Moppes, Lindgren; Benson Erchiah, Culina (Babel), Akachar.