Menu
Nederlaag met dure gevolgen

Nederlaag met dure gevolgen

Ajax speelt komend seizoen opnieuw geen Champions League. Dat is de keiharde conclusie na de 4-0-nederlaag tegen Sparta Rotterdam. ,,We moeten nu de wonden likken”, aldus Marco van Basten.

De strijd om de tweede plaats tussen FC Twente en Ajax zou volgende week beslist worden met een directe confrontatie in de Amsterdam ArenA. Daar was vrijwel iedereen van overtuigd. Een desastreuze Ajax-middag in Rotterdam gecombineerd met een zege van Twente op AZ zorgde ervoor dat het ticket voor de voorronde van de Champions League een speelronde eerder werd beslist in het voordeel van de club uit Enschede. ,,Dit was een heel pijnlijke middag”, concludeerde Van Basten. ,,Natuurlijk stel ik mezelf vragen na deze nederlaag. Hoe is het bijvoorbeeld in godsnaam mogelijk is dat we niet kunnen winnen van Sparta als het er echt om draait? Ik had vandaag alle vertrouwen in een goed resultaat, maar er leek opnieuw een soort angst in de groep te sluipen. We zijn er niet in geslaagd de ploeg scherp te krijgen. Dat is ontzettend vervelend en verrassend.”

Ajax begon de wedstrijd op het Kasteel nog redelijk. De Amsterdammers hadden veel meer balbezit, maar werden door slordigheden voorin nauwelijks gevaarlijk. Dario Cvitanich, die niet goed in de wedstrijd zat, kreeg de beste mogelijkheid. Hij draaide in de 26ste minuut weg bij zijn tegenstander en schoot net over. Na een klein kwartiertje begon Sparta er langzaam maar zeker in te geloven. De Rotterdammers werden brutaler en kwamen in de 41ste minuut op voorsprong. Edouard Duplan ontsnapte aan buitenspel, omspeelde Kenneth Vermeer en schoot raak. Nog voor rust werd het 2-0. Joshua John schoot van afstand op doel, Vermeer tikte de bal naar de zijkant, waar Yuri Rose klaar stond om binnen te tikken. ,,Het leek een beetje een lauwe eerste helft te worden, maar ineens gingen we toch met een pijnlijke tussenstand de rust in”, aldus Van Basten. ,,We hebben duidelijk gemaakt dat er in de tweede helft iedere seconde gestreden moest worden om de achterstand goed te maken, maar het lukte niet.”

Urby Emanuelson begon de tweede helft als vervanger voor Cvitanich. Toen na een uur voetbal er nog niets was veranderd aan de achterstand, werd Siem de Jong ingebracht voor Vurnon Anita. Maar de wissels maakten weinig verschil. Met nog twintig minuten te spelen, besloot Ajax alles op alles te zetten. Verdediger Gregory van der Wiel maakte plaats voor Leonardo en Thomas Vermaelen dook vaak voorin op als een soort pinchhitter. In de 76ste minuut maakte een rode kaart van Oleguer (hij haalde de snellere Duplan neer) een einde aan de Amsterdamse hoop op een ommekeer. Een minuut later tekende Joshua John voor de 3-0. In blessuretijd werd het nog 4-0 via een kopbal van Ayodele Adeleye. ,,Het is nu zaak de wonden te likken”, aldus Van Basten. ,,Hoe moeilijk het ook is, we moeten tegen FC Twente het seizoen zo goed mogelijk zien af te sluiten.”

Ajax moet tegen Twente minstens een punt pakken om zeker te zijn van de derde plaats. PSV heeft een achterstand van drie punten op Ajax, maar heeft wel een beter doelsaldo en kan de equipe van Van Basten nog passeren op de ranglijst. De club die als derde eindigt, hoeft een voorronde minder te spelen in de Europa League, de opvolger van de UEFA Cup.

Oleguer (directe rode kaart) en Luis Suarez (negende gele kaart) zitten tegen FC Twente een schorsing uit. Voor de Spaanstalige Ajacieden zit het seizoen erop.