Menu

Nederland duelleert met Schotland

Bij de loting voor de barragewedstrijden om een ticket naar UEFA Euro 2004 in Portugal is Nederland gekoppeld aan Schotland. Oranje speelt eerst uit.

Nederland ontmoet Schotland op 15 en 19 november. Zaterdag de 15de ontmoeten de teams elkaar in Schotland om 15.00 uur plaatselijke tijd. Woensdagavond 19 november is de ArenA vanaf 20.30 uur het strijdtoneel.

De playoff-wedstrijden met Schotland zorgen bij Glasgow Rangers, een club met vier Nederlandse spelers, voor enige hilariteit. ,,Ik loop in de kleedkamer al te roepen dat wij naar Portugal gaan'', zei een lachende oud-Ajacied, Ronald de Boer. ,,Dat is natuurlijk een 'joke'. Het wordt niet makkelijk.''

,,Een heel goede loting'', luidde de eerste reactie van bondscoach Dick Advocaat. ,,Ik had echt op Schotland gehoopt, maar dat is vooral vanwege de sentimenten, hoor. Ik heb viereneenhalf jaar bij Glasgow Rangers gewerkt. Ik ken daar veel mensen. Ik heb alle vertrouwen in een goede afloop. Waarom? Omdat we onder mijn
leiding zeventien interlands hebben gespeeld en maar één keer hebben verloren.''

Het Nederlands elftal speelde in het verleden dertien keer tegen Schotland. Oranje zegevierde vijf keer, vier wedstrijden eindigden zonder winnaar (allemaal 0-0) en vier keer wonnen de Schotten.

De laatste ontmoeting dateert van 26 april 2000. Oranje, met Frank Rijkaard als bondscoach, oefende destijds voor EURO 2000. Het werd in Arnhem een bloedeloze 0-0. De laatste zege van Nederland op Schotland kwam in mei 1994 tot stand. Het werd toen in Utrecht 3-1. Destijds was Dick Advocaat de bondscoach van Oranje.

De overige wedstrijden zijn:
Letland - Turkije
Kroatië - Slovenië
Rusland - Wales
Spanje - Noorwegen

Bron: oa. ANP