Menu

Nederland neemt afstand van Roemenië

Het Nederlands elftal hoeft in de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal van 2006 niet langer rekening te houden met Roemenië. Oranje, met Rafael van der Vaart en John Heitinga in de basis, versloeg de Oost-Europeanen zaterdagavond met 2-0. Het gat naar de Roemenen, bij wie Bogdan Lobont, Nicolae Mitea en oud-Ajacied Cristian Chivu in de basiself begonnen, in groep 1 is daardoor opgelopen naar negen verliespunten. Koploper Nederland lijkt samen met Tsjechië te gaan uitmaken wie zich rechtstreeks kwalificeert voor de eerstvolgende mondiale titelstrijd.

De manier waarop Arjen Robben zich manifesteerde, was hartverwarmend. De jonge international, dit seizoen lange tijd uit de roulatie door diverse blessures, was een plaag voor de Roemeense defensie en bezorgde zijn bewakers Chivu en Contra binnen twintig minuten een gele kaart. Aan het begin van de lange voorbereiding van het Nederlands elftal op het duel was nog niet zeker of hij kon spelen. Uiteindelijk fit genoeg, was hij de belangrijkste man aan de zijde van Oranje.

Verdedigend zag het elftal van Van Basten er in het eerste deel van de wedstrijd een stuk kwetsbaarder uit. Niet gek; Van Basten had in de kwalificatiewedstrijd voor het WK in Duitsland niet de beschikking over Kromkamp, Mathijsen en Boulahrouz. De eerste twee zijn al langer uit de roulatie. Het meespelen van Boulahrouz was tot op het laatst onzeker, maar uit voorzorg werd hij aan de kant gehouden. John Heitinga speelde op zijn plaats. Door alle afwezigen maakten Opdam en Lucius hun debuut in de basisformatie.

Uitgerekend een onachtzaamheid van Oranje leidde de openingsgoal in. Landzaat liet in de 26ste minuut op het middenveld een gemakkelijke bal lopen, zag Petre uit zijn rug weglopen, waarna Van der Sar reddend moest optreden. Uit een snelle spelhervatting van de keeper, die zijn 99ste interland speelde, kwam vervolgens Kuijt aan de bal, die Robben prachtig diep stuurde. Nadat een Roemeen de bal met zijn hoofd had verlengd, controleerde de linksbuiten op indrukwekkende wijze om vervolgens de 1-0 snoeihard achter Lobont te schieten.

Een identieke situatie had in de 35ste minuut tot de 2-0 moeten leiden. Robben plukte de bal van het hoofd van een Roemeense verdediger, nam weer goed aan, maar besloot minder zelfzuchtig te zijn. Zijn pass op Van Nistelrooy werd echter over de achterlijn gewerkt. Vlak na rust stond de Groninger alsnog aan de basis van de 2-0. Robben nam een vrije trap aan de linkerkant van het veld en legde de bal panklaar op het hoofd van Kuijt, die zijn tweede interlanddoelpunt kon maken; 2-0.

Na de 2-0 gunde Van Basten ook Van Persie zijn officiële debuut in het Nederlands elftal, de zestiende debutant sinds hij bondscoach is. In de 73ste minuut had de Rotterdammer zijn eerste schreden als international met een doelpunt luister kunnen
bijzetten. Robben zette hem vrij voor Lobont, maar Van Persie mikte vrij voor de doelman net naast.

Bij Oranje vielen in de tweede helft Nigel de Jong (voor Van Bommel) en Hedwiges Maduro (voor Van der Vaart, die een gele kaart kreeg en derhalve de wedstrijd tegen Finland moet missen) in. Nicolae Mitea werd laat in het tweede bedrijf gewisseld.

Rotterdam. WK-kwalificatie, groep 1. Nederland - Roemenië 2-0 (1-0). 26. Robben 1-0, 47. Kuijt 2-0. Scheidsrechter: De Santis (Ita). Toeschouwers: 50.000. Gele kaart: Van der Vaart (Nederland), Chivu, Contra, Pancu, Mutu (Roemenië).

Nederland: Van der Sar; Lucius, Heitinga, Opdam en Van Bronckhorst; Van Bommel (50. De Jong), Landzaat en Van der Vaart (80. Maduro); Kuijt, Van Nistelrooy (63. Van Persie) en Robben.
Roemenië: Lobont; Contra, Stoica, Chivu en Tamas; Petre, Pancu, Munteanu en Mitea (81. Niculae); Niculescu en Mutu (84. Coman).

Bron: ANP