Menu
Nederland niet naar EK

Nederland niet naar EK

Het Nederlands elftal is er dinsdagavond niet in geslaagd om de laatste strohalm richting het EK 2016 te grijpen. Oranje ging in de Amsterdam ArenA met 2-3 onderuit tegen het al geplaatste Tsjechië. Turkije won met 1-0 van het al geplaatste IJsland en gaat als beste nummer 3 rechtstreeks naar het EK.

Alleen bij een Nederlandse zege én een nederlaag van concurrent Turkije kon Oranje zich nog verzekeren van een ticket voor de play-offs. Die kans werd in de eerste helft direct al een stuk kleiner na de openingstreffer van Kaderábek in de 24ste minuut. Tien minuten voor rust verdubbelde Sural de score namens Tsjechië: 0-2.

Drie Ajacieden in de basis
Bij Oranje startten de Ajacieden Kenny Tete, Jairo Riedewald en Anwar El Ghazi in de basis. Riechedly Bazoer - nog wachtend op zijn debuut - bleef op de bank. De geblesseerde Jasper Cillessen bekeek het duel vanaf de tribune. Riedewald werd nog voor rust vervangen. El Ghazi ging na zeventig minuten naar de kant.

In de tweede helft liepen de Tsjechen zelfs uit naar 0-3 via een eigen doelpunt van invaller Van Persie. Nederland stond toen al een tijd met een man meer op het veld na een rode kaart voor Suchy in de 43ste minuut.

Pas in het laatste kwart van de wedstrijd deed Oranje iets terug via goals van Huntelaar en Van Persie. Vlak voor tijd kwam Turkije zelf ook op een 1-0 voorsprong waarmee ook het allerlaatste sprankje hoop definitief was verdwenen. Voor het eerst sinds 1984 is Nederland komende zomer niet op een Europees Kampioenschap actief.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst