Menu

Nederland raakt plaats in Champions League kwijt

Nederland mag in het seizoen 2003/2004 nog maar met maximaal twee clubs aan de Champions League deelnemen. De goede prestaties van Feyenoord, PSV en Roda JC in de UEFA-beker hebben niet kunnen voorkomen dat Griekenland ons land op de coëfficiëntenlijst van de UEFA is gepasseerd.

De Grieken klimmen dit seizoen naar de zesde plaats op de ranglijst. Ze mogen daardoor met twee clubs rechtstreeks aan de Champions League deelnemen. De nummer drie van de Griekse competitie gaat in de voorronde van het lucratieve toernooi spelen.

Na volgend seizoen is er nog maar een Nederlandse club zeker van rechtstreekse deelname aan de Champions League. De nummer twee van de volgende competitie komt uit in de voorronde van het toernooi voor beste clubteams van Europa. De nummer drie, vier en vijf van volgend seizoen gaan evenals de bekerkampioen in de UEFA Cup spelen.

De kans is groot dat de goede prestaties van Feyenoord, PSV en Roda JC zich in de toekomst wel gaan lonen. De co ffici ntenlijst van de UEFA wordt samengesteld op basis van de prestaties uit de laatste vijf jaar. In het seizoen 2005/2006 vervallen de slechte prestaties van de Nederlandse clubs in het seizoen 1998/99. Ajax, PSV, Feyenoord, Willem II en Vitesse werden toen al voor de winterstop uitgeschakeld.