Menu
Nederland treft Uruguay, rood Suarez

Nederland treft Uruguay, rood Suarez

Uruguay is de tegenstander van Nederland in de halve finale van het WK. Het land van Luis Suarez en Nicolas Lodeiro won vrijdagavond na strafschoppen van Ghana. Na de 1-1 in de reguliere speeltijd viel de beslissing van elf meter. Vlak voor het einde van de verlenging kreeg Suarez een rode kaart wegens hands op de doellijn. Hij mist daardoor het treffen met Oranje.

Enkele uren nadat Nederland ten koste van Brazilië (2-1) de halve finale bereikte, moesten Uruguay en Ghana in Johannesburg uitmaken wie de komende tegenstander van Oranje werd.

Uruguay, met Luis Suarez in de basis, kwam in de extra tijd van de eerste helft op achterstand. Een afstandsschot van de Ghanees Muntari was keeper Muslera te machtig: 0-1.

De achterstand was slechts van korte duur. In de 55e minuut trok Diego Forlan de stand gelijk voor het Uruguay van Suarez én Nicolas Lodeiro, die halverwege binnen de lijnen kwam. Met name Suarez kreeg namens het Ajax-duo een aantal keren de kans om belangrijk te zijn voor zijn land, maar in alle gevallen ontbeerde het de aanvoerder en topscorer van Ajax aan geluk of finesse voor het doel. Zijn drie WK-goals konden daardoor niet verder worden opgevoerd.

De 1-1 zorgde ervoor dat beide landen na negentig minuten een half uur moesten overwerken. Ook in de verlenging waren Uruguay en Ghana aan elkaar gewaagd. Tot de slotminuut van de verlenging. Op dat moment kregen de Afrikanen een ultieme mogelijkheid om de wedstrijd te beslissen. Eerst waren er twee schoten op doel, waarbij Suarez het tweede schot met zijn hand van de doellijn haalde. Het leverde de Ajacied een rode kaart en een strafschop tegen op. Tot groot geluk van Suarez en zijn landgenoten liet Ghana de uitgelezen mogelijkheid van elf meter onbenut. Asamoah Gyan knalde de bal via de lat over het doel.

De misser van Ghana zorgde ervoor dat de beslissing uiteindelijk vanaf de strafschopstip moest komen. In die penaltyreeks toonde Uruguay zich de beste. Met 4 tegen 2 namen de Zuid-Amerikanen de strafschoppen duidelijk beter.

De halve finale tussen Nederland en Uruguay wordt dinsdag om 20.30 uur in Kaapstad gespeeld. Suarez zal er wegens zijn rode kaart niet bij zijn.

Tekst: Ajax.nl
Foto: ProShots