Menu

Nederland verliest met 1-0 van België

Het Nederlands elftal heeft zaterdag de oefeninterland tegen België verloren (0-1). Johnny Heitinga en Wesley Sneijder speelden de hele wedstrijd. Bart Goor maakte in de 78ste minuut vanaf de strafschopstip de enige treffer van de wedstrijd. België kreeg de strafschop nadat Wilfred Bouma aanvaller Mbo Mpenza in het strafschopgebied had gevloerd.

Oranje opereerde met een ruit op het middenveld waarin Seedorf de meest vooruitgeschoven pion was. Links op het middenveld stond Zenden, rechts Sneijder.
De Ajacied vond met een goed schot in de 26ste minuut de vuisten van keeper Peersman, nadat hij een afgeslagen vrije trap van Van Hooijdonk in een keer op de Belg afvuurde. Door de speelwijze van Nederland bleef vooral de rechtervleugel vaak onbemand.

Wesley Sneijder en Johnny Heitinga hadden de taak om die rechterkant in te vullen. Dat lukte te weinig. Heitinga kwam slechts enkele keren goed door, maar Sneijder trok veel naar binnen waardoor er veel ruimte aan de rechterkant kwam voor de Belgische counter.

Advocaat loste het probleem in de tweede helft op door Andy van der Meyde in te brengen. Hij offerde Kluivert waardoor er van de aanvankelijke ruit op het middenveld weinig overbleef. Met Zenden (later Overmars) en Van der Meyde op de flanken moest er meer druk naar voren ontstaan. Sneijder kwam door die ingreep veel centraler te spelen, waardoor hij er nog beter in slaagde het spel te verdelen, waar zijn grootste kracht ligt.

De jonge middenvelder was in de 50stminuut dicht bij zijn derde doelpunt in het shirt van het Nederlands elftal. Na een fraaie aanval - Seedorf bereikte met een strakke trap Van Hooijdonk, die bal feilloos teruglegde, belandde zijn afstandsschot op de lat boven de ingevallen doelman Lemmens.

Uiteindelijk besliste België, dat aanvallend eigenlijk nauwelijks uit de verf kwam, de wedstrijd uit een strafschop. Bouma ging een kwartier voor het eindsignaal opzichtig in de fout tegen Mbo Mpenza, waarna de Franse scheidsrechter niet veel anders kon doen dan de bal op de stip leggen. Goor maakte vanaf elf meter geen fout, 0-1.

Oranje vervolgt de voorbereiding op het EK in Portugal dinsdag met een oefeninterland tegen de Faroër Eilanden. Dit duel wordt in het Zwitserse Lausanne gespeeld. België heeft zich niet voor de Europese titelstrijd geplaatst.

Nederland - Belgie 0-1 (0-0). 78. Goor 0-1 (strafschop).
Scheidsrechter: Colombo (Fra). Toeschouwers: 32.500. Gele kaart:Stam (Nederland), Deflandre (België).

Nederland: Van der Sar; Heitinga, Stam, Bouma en Van Bronckhorst (64. Overmars); Sneijder, Cocu, Seedorf (79. Makaay) en Zenden; Van Hooijdonk (69. Van Nistelrooij) en Kluivert.

België: Peersman (46. Lemmens); Deflandre, Kompany, Simons en Dheedene; Bisconti, Clement, Vermant en Goor; Buffel en Mbo Mpenza.