Menu

Nederland verliest, Van der Vaart valt in

Het Nederlands Elftal heeft het eerste play-offduel om een toegangsbewijs voor het EK voetbal volgend jaar in Portugal verloren. Schotland was zaterdag in het Hampden Park in Glasgow met 1-0 te sterk. Het enige doelpunt kwam in de eerste helft op naam van McFadden. Ajacied Rafael van der Vaart viel bij Oranje in de 61ste minuuut in. Wesley Sneijder kwam helemaal niet in actie.

Bondscoach Dick Advocaat koos in de basis voor het spitsenkoppel Ruud van Nistelrooy en Patrick Kluivert. Het duo kwam niet tot scoren. Andy van der Meyde speelde de hele wedstrijd aan de rechterkant. De voormalig Ajacied was een van de gevaarlijkere Oranje-spelers. Jaap Stam kreeg 10 minuten voor tijd een gele kaart. De verdediger mist hierdoor woensdag de tweede wedstrijd in Amsterdam.

Rafael van der Vaart had kort na zijn invalbeurt een goede actie. Rond het strafschopgebied kreeg hij de bal van Seedorf. De Ajacied draaide goed weg van zijn tegenstander en schoot hard op keeper Douglas. In blessuretijd was Van der Vaart met een prachtig afstandschot dicht bij de gelijkmaker. Helaas belandde de bal vlak naast de paal.

Van der Vaart legde in het half uur dat hij speelde in ieder geval een enorme gretigheid en passie in zijn spel. Iets waar het zijn medespelers vooral de eerste helft aan ontbrak. Oranje verloor voor de openingstreffer in de 22ste minuut bijna alle duels en kwam dan ook verdiend op achterstand. Van Bronckhorst en Cocu konden niet voorkomen dat McFadden een goede combinatie met Fletcher opzette en via de voeten van De Boer raakschoot (1-0). Het was niet toevallig dat uitgerekend Van Bronckhorst en Cocu betrokken waren bij de openingstreffer. Ze waren samen met de tegenvallende Kluivert in het eerste elftal met voorsprong de slechtste spelers bij Oranje.

Mede door het vele balverlies van Van Bronckhorst en Cocu konden de bezoekers het door Advocaat uitgedachte strijdplan in het eerste halfuur nauwelijks uitvoeren. De bondscoach gaf op bezoek bij Schotland de voorkeur aan een offensieve strijdwijze. In
tegenstelling tot eerdere beloften begon Advocaat toch met Van Nistelrooy en Kluivert. Oud-Ajacied Van der Meyde en Overmars hadden de opdracht om beide beoogde scherpschutters van bruikbare munitie te voorzien. Davids en Cocu waren de controlerende centrale middenvelders.

Pas na de openingstreffer van McFadden kreeg Oranje grip op het Schotse spel. Nog voor rust waren de bezoekers tot twee keer toe heel dichtbij de openingstreffer. Doelman Douglas sloeg in de 25ste minuut knap een kopbal van Stam uit zijn doel en kreeg even later in geslagen positie hulp van Naysmith. De verdediger voorkwam op de
doellijn dat De Boer met het hoofd scoorde.

In de jacht op de gelijkmaker kreeg het Nederlands elftal wel een heel aanvallend uiterlijk. Seedorf verving de falende Van Bronckhorst en Van der Vaart loste Davids af. Oranje telde daardoor met Stam, De Boer en Ooijer nog maar drie verdedigers. Van
Nistelrooy, Kluivert, Overmars en Van der Meyde kregen hulp van de aanvallende middenvelders Seedorf en Van der Vaart.

Het enorme offensief van Oranje resulteerde ook in kansen. Van der Meyde trof in de 64ste minuut de lat en Seedorf schoot in kansrijke positie over. Schotland wankelde, maar bleef overeind en begint daardoor woensdag met een ook in eigen land nauwelijks verwachte gunstige uitgangspositie aan de return.

Glasgow. Play-offs EK-kwalificatie, eerste wedstrijd.

Schotland - Nederland 1-0 (1-0). 22. McFadden 1-0. Scheidsrechter: Hauge (Noo). Toeschouwers: 52.000. Gele kaart: Dailly, McFadden (Schotland), Ooijer, Stam (Nederland).

Schotland: Douglas; McNamara, Wilkie, Pressley en Naysmith; Fletcher, Dailly, Ferguson en McCann (71. Pearson); McFadden (90. Hutchison) en Dickov (66. Miller).

Nederland: Van der Sar; Ooijer, Stam, De Boer en Van Bronckhorst (46. Seedorf); Van der Meyde, Davids (60. Van der Vaart), Cocu en Overmars; Kluivert (77. Makaay) en Van Nistelrooij.

Bron: www.ajax.nl, ANP