Menu
'Nederlandse competitie onze prioriteit'

'Nederlandse competitie onze prioriteit'

Frank de Boer heet voor aanvang van de competitiewedstrijd tegen FC Utrecht alle supporters welkom met een column in het officiële programmaboekje Ajax Kick Off. Lees hier de bijdrage van de hoofdtrainer.

Beste Ajacieden,

Welkom in de Amsterdam ArenA bij Ajax - FC Utrecht.

Het is een paar dagen na Ajax - Real Madrid. Heel veel aandacht is uitgegaan naar die wedstrijd. Logisch. Desondanks vind ik de wedstrijd van vanmiddag tegen FC Utrecht net zo belangrijk, of misschien wel belangrijker. De Nederlandse competitie is namelijk onze eerste prioriteit, gevolgd door de UEFA Champions League. Als je mij vraagt wat ik liever win, de landstitel of de Champions League, kies ik natuurlijk voor het laatste, maar we zijn bij Ajax realistisch genoeg om te stellen dat die vraag niet opportuun is.

En dus doen we er alles aan om kampioen te worden en zo volgend seizoen ook weer mee te kunnen doen aan de UEFA Champions League. Met de weg die we zijn ingeslagen, proberen we elk jaar het gat met de absolute internationale top te verkleinen, zodat we met Ajax op den duur ook weer mee kunnen gaan doen om internationale prijzen. Maar zo ver is het nog niet.

Tien dagen na de bekerwinst moeten we opnieuw aantonen dat we beter zijn dan FC Utrecht. Dan pakken we drie punten en blijven we bovenin meedraaien. Als we ook vandaag winnen, vind ik het vooral mentaal een goede prestatie. Want de wedstrijden volgen elkaar in rap tempo op en de tegenstanders zijn zeer verschillend. Niemand mag vooraf het gevoel hebben dat we FC Utrecht ‘even’ verslaan. We zijn niet vergeten dat we de laatste twee seizoenen van ze hebben verloren, uit en thuis. Die smaak is niet weggespoeld door die ene overwinning in Utrecht van vorige week.

Dankzij onze overwinning op FC Twente hebben we in elk geval de ranglijst weer een wat beter aanzien gegeven, maar we zijn er natuurlijk nog niet. Ik vond de wedstrijd tegen FC Twente eerlijk gezegd fantastisch. Wij waren als staf trots op de manier hoe de ploeg heeft gevoetbald. Geduldig en gedisciplineerd. Met als beloning een overwinning. Zonder tegengoals, terwijl FC Twente eigenlijk altijd weet te scoren, uit en thuis. Die reeks is door ons verbroken. En in algemene zin geldt dat hoe vaker onze ploeg een verdedigende tegenstander verslaat, hoe meer trainers die naar de ArenA komen gaan inzien dat ingraven geen zin heeft.

En dus moeten we vandaag uit hetzelfde vaatje tappen als vorige week tegen FC Twente. Dan hoop ik voor het publiek dat we iets eerder scoren, waardoor we de ruimte daarna kunnen benutten om meer goals te maken. Het is moeilijk om iedereen tevreden te stellen, maar we doen ons best. Ook vanmiddag weer!

Heel veel plezier!

Frank de Boer
Trainer / Coach