Menu
Nederlandse olympiërs kloppen Belgen

Nederlandse olympiërs kloppen Belgen

Het Nederlands olympisch elftal met Urby Emanuelson en Kenneth Vermeer in het team, heeft woensdagavond het oefenduel tegen België met Thomas Vermaelen en Jan Vertonghen met 1-0 gewonnen.

Jan Vertonghen droeg een groot gedeelte van de tweede helft de aanvoerdersband bij België. FOTO: PROSHOTS/DENNIS SPAAN Jan Vertonghen droeg een groot gedeelte van de tweede helft de aanvoerdersband bij België. FOTO: PROSHOTS/DENNIS SPAAN

De meeste Ajacieden bereidden zich vanaf deze week voor op de Eredivisie, die in het laatste weekeinde van augustus zal beginnen. Maar Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen, Urby Emanuelson en Kenneth Vermeer hebben hun vizier ver buiten de landsgrenzen gericht, namelijk op Peking. Vanaf begin deze week prepareren de olympische teams van België en Nederland zich voor de Olympische Spelen. Woensdag troffen ze elkaar in Genk.

De Belgen, met Thomas Vermaelen en Jan Vertonghen in de basis, waren aanvankelijk beter dan de Nederlanders, bij wie Urby Emanuelson een basisplaats had. Het grote manco van de Rode Duivels bleek wederom de afronding. Hoewel oud-Ajacied Tom de Mul regelmatig tot zeer bruikbare voorzetten kwam vanaf rechts, was geen van zijn landgenoten in staat ze op goede wijze te beoordelen. Jan Vertonghen schoot een aantal keer zeer verdienstelijk van afstand, maar hij miste het fortuin om Velthuizen te verschalken. Bij Nederland liep het nog niet zoals bondscoach Foppe de Haan voor ogen had.

In de tweede helft keerden Emanuelson bij Oranje en Vermaelen bij de Rode Duivels niet terug op het veld. Daarentegen loste Kenneth Vermeer Piet Velthuizen af in het Hollandse doel. Nederland herpakte zich, toen Ryan Babel in de ploeg kwam, maar heel gevaarlijk werd het team eigenlijk niet. Tot de 82ste minuut. Toen wist Ajacied Vertonghen, inmiddels aanvoerder na de wissel van Vincent Kompany, weer waarom Roy Makaay 'Het Fantoom'werd genoemd. De Feyenoord-spits liep op exact het juiste moment op een voorzet van De Guzman en de Belgische defensie was kansloos, 0-1. Aan die stand veranderde niets meer.

Voor de Belgen start het olympisch toernooi op 7 augustus met een wedstrijd tegen Brazilië. Vermaelen en Vertonghen zitten verder in een poule met China en Nieuw-Zeeland. De Nederlanders ontmoeten diezelfde dag Nigeria en zitten verder in een poule met Japan en de Verenigde Staten.