Menu
Neemt Siem revanche op Luuk?

Neemt Siem revanche op Luuk?

Het zijn niet alleen de weken van Ajax en FC Twente, maar zeker ook de weken van Siem en Luuk de Jong. De komende twee zondagen is er in huize De Jong in ieder geval twee keer reden voor een voetbalfeest. De grote vraag is: wie van beide broers vormt straks het stralende middelpunt?

Nooit eerder was de aandacht voor Siem en Luuk de Jong zo groot als deze weken. Nu de competitie en bekerfinale hun ontknoping naderen, zijn de broers ‘hot’. Zelf blijven Siem en Luuk er ogenschijnlijk koeltjes onder. Zo maakten ze in aanloop naar de bekerfinale promotie voor het WK tafeltennis door een potje pingpong in het Olympisch Stadion te spelen. Onder toeziend oog van de vaderlandse pers leverde het Luuk een overwinning op zijn broer op. Ook schoven ze samen aan bij de talkshow Barend & Barend en speelde Luuk een hoofdrol in het televisieprogramma Heilig Gras. Van een familiestrijd is volgens beiden geen sprake. ,,Het is meer een strijd tussen Ajax en Twente dan een wedstrijd tussen mijn broer en ik”, zei Siem de Jong onlangs al eens op deze website.

De voetbalbroers staan zondag tijdens de bekerfinale in De Kuip voor de derde keer tegenover elkaar. Een week later is deel vier als de competitie in de Amsterdam ArenA wordt beslist. De strijd om de Johan Cruijff Schaal was vorig seizoen de eerste wedstrijd tussen Siem en Luuk. De Twente-helft van de familie De Jong besliste de wedstrijd met de enige goal van de avond. Eind september herhaalde de broederstrijd zich opnieuw in Enschede. Die tweede confrontatie eindigde in 2-2, waardoor de balans na twee ontmoetingen 1-0 in het voordeel van Luuk is.

,,Het is meer een strijd tussen Ajax en Twente dan een wedstrijd tussen Siem en Luuk." ,,Het is meer een strijd tussen Ajax en Twente dan een wedstrijd tussen Siem en Luuk."

De levens van Siem (22) en Luuk (20) gingen lange tijd gelijk op. Als zonen van de volleybalinternationals George de Jong en Loekie Raterink werden ze allebei in het Zwitserse Aigle geboren. Toen de familie De Jong zich begin jaren negentig weer in Nederland vestigde, werden beide broers lid van voetbalvereniging DZC ’68 in Doetinchem. Kort na elkaar werden ze vervolgens in de jeugdopleiding van De Graafschap opgenomen.

Onder de rook van hun ouderlijk huis legden ze vervolgens de kiem voor hun latere profcarrière. Siem maakte in 2005 op 16-jarige leeftijd de overstap naar de jeugdopleiding van Ajax, terwijl zijn anderhalf jaar jongere broer Luuk een paar seizoenen later het eerste elftal van De Graafschap haalde. In de zomer van 2009, toen Siem inmiddels al een tijd in Ajax 1 speelde, maakte Luuk de overstap naar FC Twente. Een goede timing zo bleek, want in zijn eerste seizoen sleepte hij direct de landstitel binnen. Broer Siem speelde gelijktijdig een hoofdrol bij Ajax door vier van de zes goals in de dubbele bekerfinale tegen Feyenoord te maken.

Ook dit seizoen lopen de levens van Siem en Luuk weer opvallend parallel. Ajacied De Jong maakte op 1 augustus 2010 zijn debuut Oranje. Een halfjaar later volgde Twente-broer Luuk, waardoor ze inmiddels allebei over een haasje beschikken. Daarnaast bereikten ze allebei de bekerfinale en doen ze met hun club tot de laatste speeldag mee om het landskampioenschap. Het enige verschil zit hem momenteel in de persoonlijke prijzenkasten. Siem loopt iets achter op zijn jongere broer, maar de Ajacied kan die achterstand in zeven dagen tijd ombuigen naar een voorsprong. Het zou de ultieme sportieve wraak zijn voor het verloren tafeltennispotje in het Olympisch Stadion.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst