Menu

'Negentig minuten concentratie' is het devies

De laatste ronde in poule B van de Champions League moet beslissen welke twee ploegen doorgaan naar de kwartfinale. Ajax kan daar een van zijn, mits minimaal een gelijkspel wordt behaald. ,,Maar we hebben niets te verliezen", vindt John O'Brien.

De Amerikaan krijgt nog geen kriebels als ie aan de wedstrijd denkt. ,,De spanningen komen vooral op de wedstrijddag. Nu heb ik daar nog geen last van." O'Brien vindt eigenlijk dat Ajax niets te verliezen heeft. ,,Niemand had van te voren gedacht dat we de kwartfinales zouden kunnen bereiken. Toch zou het wel teleurstellend zijn als we het niet zouden halen natuurlijk, we zijn er dichtbij en er zou een leuk en spannend toernooi wegvallen. We houden dan nog de beker en het kampioenschap over, maar de Champions League is toch wat anders."

Dat wil niet zeggen dat de linksback ook verwacht dat Ajax wordt uitgeschakeld. ,,We hebben zeker mogelijkheden. We moeten slim spelen, negentig minuten lang de concentratie vasthouden. Want één moment kan beslissend zijn, in ons voordeel, maar het kan ook fataal zijn. En op een gelijkspel kun je niet echt spelen. Wij hoeven niets te forceren, maar alleen verdedigen is ook niks. Roma mist Totti, dat is bij hun een dragende speler, hij is ook aanvoerder geweest. Misschien dat door zijn afwezigheid het fundament van hun spel weg is. Natuurlijk zullen ze iemand anders op zijn positie neerzetten die ook goed kan voetballen, maar dat zal niet zo'n steunpilaar als Totti zijn. Daarnaast hoop ik dat wij kunnen beschikken over Zlatan en Trabelsi, zij zijn goede spelers en die wil je er bij hebben. Maar in de thuiswedstrijd waren Chivu, Galásek en Van der Vaart er ook niet. Toen hebben we ze verslagen. We spelen woensdag dus gewoon onze eigen wedstrijd", aldus de optimistische O'Brien.

Zoals O'Brien al zei, speelde Galásek niet tegen Roma in de Arena. De Tsjech zat een schorsing uit. Ook hij is positief over een goede afloop voor de Amsterdammers. ,,Natuurlijk kunnen we doorgaan. Als we thuis van ze kunnen winnen, waarom zou dat dan niet in Rome kunnen? In de Arena waren wij de betere ploeg, we hebben verdiend van ze gewonnen. We speelden geconcentreerd en hebben nauwelijks een kans weggegeven. Dat wordt woensdag nog belangrijker, dat we geen kans weggeven. Inter scoorde in de eerste ronde het winnende doelpunt op het moment dat wij even de concentratie verloren. Roma weet dat ze moeten winnen, dat hoeven wij niet. Daarom denk ik dat het een soort schaakwedstrijd zal worden. Dat is niet het leukste voor het publiek."

Galásek verwacht dat AS Roma op zoek zal gaan naar een snel doelpunt. ,,Maar wij hebben geleerd niet op te geven. Toen het in Londen na vijf minuten al 1-0 was voor Arsenal, dacht iedereen dat we met vijf, zes nul zouden verliezen. Maar we toonden veerkracht en wij scoorden de gelijkmaker. We hebben in de tweede ronde geleerd niet op te geven, dat gebeurt woensdag dus ook niet", vertelde de middenvelder zelfverzekerd.

Zal de Ajacied de stand in de andere poulewedstrijd tussen Valencia en Arsenal nog bijhouden? ,,Ik denk het niet, want we hebben alles in eigen hand. Het zou anders zijn als Roma niets te winnen had. Maar met een gelijkspel zijn we door en dat zou denk ik verdiend zijn. maar woensdagavond zullen alleen de resultaten tellen."

Cristian Chivu weet één ding zeker: ,,Het wordt een harde wedstrijd. Een moeilijke ook, want AS Roma heeft veel ervaring. Wat wij moeten doen is balbezit houden. Roma zal hard spelen, want zij willen hun kans pakken. Die pakken ze als ze winnen. Wij hebben aan een gelijkspel genoeg."