Menu
Net geen bekerstunt Ajax Zaterdag

Net geen bekerstunt Ajax Zaterdag

Ruim twee uur lang was het verschil tussen een middenmoter uit de Topklasse en de koploper van de Jupiler League niet waarneembaar. Ajax Zaterdag verweerde zich kranig tegen NEC, leek zelfs op weg naar een stunt, maar bleef uiteindelijk toch met lege handen achter. NEC was na strafschoppen met 5-3 te sterk. Voor de ploeg van Bart Logchies resteerde de complimenten.

Anderhalf uur voor de start van de wedstrijd heerst er een serene rust op de Toekomst. De spelers van Ajax Zaterdag lopen in groten getale naar het loket bij de ingang. Gretig inspecteren ze of hun familieleden en vrienden inderdaad op de lijst van genodigden staan. Geef ze eens ongelijk. Zo vaak komt het immers niet voor dat Ajax Zaterdag op het hoofdveld speelt en een gerenommeerde profclub treffen. Een kleine tweehonderd supporters zijn op het bekertreffen afgekomen. De thuisblijver krijgt ongelijk, want Ajax speelt een zeer verdienstelijke wedstrijd. Ze missen een heerlijk bekeravondje, vol spanning.

Doorgaans is de voorspelbaarheid en verklaarbaarheid groot in duels tussen amateurs en profs. Met een gezonde portie werklust probeert het mindere getalenteerde team dan het kwaliteitsverschil te verdoezelen. Bij Ajax - NEC was daar geen sprake van. Zoals door aanvoerder Kevin de Visser aangekondigd gaat de Zaterdag 1 van eigen kracht uit. Met een gezonde portie lef en brutaliteit, zoals de Ajax-huisstijl voorstaat, wordt NEC bestreden.

Vraag een onwetende neutrale toeschouwer naar de hoger spelende ploeg en vermoedelijk tast hij in het duister. Beide ploegen doen nauwelijks iets voor elkaar onder. NEC komt halverwege de eerste helft op voorsprong via Sjoerd Ars. Eerlijk is eerlijk, Ajax heeft het dan even lastig. Kevin Conboy en Navarone Foor missen opgelegde kansen en laten de thuisploeg in leven.
Na een aantal minuten hervindt Ajax de controle. De thuisploeg krijgt via Mimoun Eloisghiri loon naar werken. De spits verschalkt met een knap wippertje NEC-doelman Joshua Smits. Saillant detail. Eloisghiri heeft een verleden bij NEC, bij de amateurtak.

Mimoun Eloisghiri maakt op 'Bergkampiaanse wijze' de 1-1. Mimoun Eloisghiri maakt op 'Bergkampiaanse wijze' de 1-1.

Sinds de zomer speelt Eloisghiri in Amsterdam bij het naar de Topklasse gepromoveerde Ajax Zaterdag. De ploeg kende met twee nederlagen een lastig begin op het hoogste amateurniveau. De laatste weken volgde rehabilitatie met zeven punten uit drie duels. Het opgedane vertrouwen heeft Ajax Zaterdag zichtbaar meegenomen naar NEC en sterkt de ploeg in de gedachte dat er wellicht een stunt mogelijk is.

Vrij eenvoudig komt Ajax Zaterdag het eerste deel van de tweede helft door. Halverwege lijkt plots de vermoeidheid toe te slaan. Binnen de 72e en 76e minuut ontsnapt Ajax driemaal aan een tegentreffer. De paal, doelman Danny Been en een Amsterdamse verdediger voorkomen de 1-2.
Het ontbreekt NEC aan overtuigingskracht. Een verlenging blijkt onoverkomelijk. Ook daarin voert NEC de regie. Moegestreden beperkt Ajax Zaterdag zich tot verdedigen, maar echt benauwd wordt het geen moment.

Een verslaggever van De Gelderlander heeft dan al meermaals op de negatieve balans van NEC in Amsterdam gewezen. In 54 bezoeken aan de hoofdstad werd slechts eenmaal gewonnen. Het lijkt op een nieuwe Nijmeegse deceptie uit te draaien als invaller Thomas Metzemaekers in de 99e minuut Ajax op voorsprong brengt. Twee minuten later is het alweer gelijk via de Iraanse international Alireza Jahanbakhsh.

Zoals een evenwichtige wedstrijd verdient, draait het uit op strafschoppen. Uitgerekend Metzemaekers, de maker van de 2-1, mist als eerste, bij de zesde strafschop. Die misser wordt Ajax Zaterdag fataal, want NEC benut alle strafschoppen. Toch gaat Ajax onder applaus van het veld. Even later zegt Logchies in de catacomben trots te zijn op zijn ploeg. ,,We hebben ons vandaag op een goede manier gepresenteerd. Het was een echte slijtageslag. We zijn drie keer dood gegaan, maar steeds weer opgestaan. Alle respect voor mijn ploeg.”

Logchies tot slot: ,,In de eerste helft konden we voetballend nog goed meegekomen. Daarna anticipeerden wij vooral en moesten zij creëren. Maar over de gehele wedstrijd hebben we niet veel weggegeven. Zij zijn eigenlijk alleen gevaarlijk geweest uit corners en vrije trappen. Het is jammer dat we nu met lege handen staan.”

Scoreverloop: 22. Ars 0-1, 30. Eloisghiri 1-1. 99. Metzemaekers 2-1, 101. Jahanbakhsh 2-2 (NEC wint na strafschoppen met 5-3).

Ajax Zaterdag: Been, Owusu (84. Lammers), Abdulrahman, Meester, Schurman, De Visser, Van Zoolingen, Cameron, Bridji (78. Metzemaekers), Eloisghiri (67. Misa Danso), Kaya

NEC: Smits, Appiah, Van Eijden, Haitz, Conboy (64. Leiwakabessy), Daemen, Breinburg, Santos (59. Limbombe), Jahanbakhsh, Ars, Foor (59. Mert)

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Mede dankzij doelman Danny Been lukte het NEC niet het karwei binnen 90 minuten te klaren. Mede dankzij doelman Danny Been lukte het NEC niet het karwei binnen 90 minuten te klaren.
Thomas Metzemaekers maakte in de 99e minuut de 2-1 voor Ajax. Thomas Metzemaekers maakte in de 99e minuut de 2-1 voor Ajax.
De Iraanse international Alireza Jahanbakhsh tekende voor de 2-2. De Iraanse international Alireza Jahanbakhsh tekende voor de 2-2.
Ajax hield 120 minuten stand tegen NEC. Strafschoppen gaven uiteindelijk de doorslag. Ajax hield 120 minuten stand tegen NEC. Strafschoppen gaven uiteindelijk de doorslag.
De beslissende penalty van NEC. De beslissende penalty van NEC.