Menu
'Niet denken dat we er al zijn'

'Niet denken dat we er al zijn'

Frank de Boer en Viktor Fischer betraden woensdag de perszaal van de Arena Nacional voor de voorbeschouwende persconferentie voor Steaua Boekarest - Ajax. Ajax verdedigt donderdag een 2-0-voorsprong. Hoewel de marge in het voordeel is van de Amsterdammers rekenen de trainer en het jonge talent zich nog niet rijk.

Het zegt veel over de rap verworven status van Fischer dat uitgerekend hij deze keer achter de microfoon mocht plaatsnemen voor een vooruitblik op het uitduel met Steaua Boekarest. De achttienjarige vleugelaanvaller tekende deze week zijn nieuwe contract, kreeg rust in het competitieduel met RKC Waalwijk en zal donderdagavond waarschijnlijk weer vanaf de flank spelen in het imposante stadion. ,,Het is voor een jonge speler als ik geweldig om deze grote Europese wedstrijden te spelen. Ook zo’n stadion is prachtig. Ik merk dat ik steeds beter word, ook in het omgaan met de druk en de grote belangstelling. Maar af en toe benauwd het me wel.” Op de vraag of hij beter presteert als het publiek zich massaal tegen hem keert en hem uitfluit, moest de achttienjarige Deen het antwoord schuldig blijven. ,,Dat heb ik nooit meegemaakt”, lachtte hij ontwapenend ontspannen.

Frank de Boer: ,,Steaua is een goede ploeg. In Amsterdam heb ik een positieve indruk van ze gekregen." Frank de Boer: ,,Steaua is een goede ploeg. In Amsterdam heb ik een positieve indruk van ze gekregen."

Ook het aanvangstijdstip is nieuw voor het jonge talent. Is de Nederlandse aanvangstijd van 21:05 uur al rijkelijk laat, in Roemenië is het nog een uur later. ,,Dat ben ik niet gewend nee”, antwoordde hij bevestigend. ,,Meestal ligt hij al in bed om die tijd”, lachtte de trainer om er serieus aan toe te voegen dat alle spelers goed voorbereid zullen zijn. ,,Als je gefocust bent, dan mag het tijdstip niet uitmaken”, weet De Boer die zelf als speler van FC Barcelona regelmatig om tien uur aftrapte en daar geen enkel probleem mee had.

Donderdagavond probeert Ajax zich te plaatsen voor de achtste finales van de UEFA Europa League. De stand is door de thuis opgebouwde 2-0-voorsprong duidelijk in het voordeel van Ajax. ,,Dus zijn wij wel favoriet ja”, aldus De Boer tijdens de chaotisch verlopen persconferentie. Chaos die vooral werd veroorzaakt door een onervaren Roemeense tolk. ,,Als we dan ook nog een goal maken moeten zij er al vier maken. Maar Steaua is een goede ploeg. In Amsterdam heb ik een positieve indruk van ze gekregen. Zij zetten ons ook vroeg onder druk. Daar kwamen we toen goed onderuit, maar ze kregen wel kansen. Die zullen ze nu, zeker met de steun van het eigen publiek, ook krijgen. Wij zullen zeer geconcentreerd moeten spelen en niet denken dat we er al zijn. Anders hebben we een lastige avond.”

Ten opzichte van de thuiswedstrijd zal De Boer niet veel veranderen in zijn opstelling, al wilde de trainer nog niets van zijn opstelling prijsgeven. ,,We zijn blij dat we op drie fronten meestrijden. Zeventig procent van de spelers kan de belasting aan van een wedstrijd om de drie, vier dagen. Maar spelers die net van een blessure terugkomen, zoals Isaac Cuenca en Kolbeinn Sigthórsson en Viktor Fischer misschien niet. Viktor is eigenlijk ook nog A-junior. We bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd bekijken.”

Met een 2-0-voorsprong op zak lijkt het verleidelijk alvast vooruit te kijken naar Chelsea, mogelijk Ajax' volgende opponent in de UEFA Europa League. ,,Absoluut niet!”, was Fischer stellig. Het antwoord van de Deen verdiende de goedkeurende blik van De Boer. ,,Dat heeft helemaal geen invloed. Het haat eerst om morgenavond.”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De Boer en Fischer denken nog geen moment aan de volgende ronde van de UEFA Europa League. De Boer en Fischer denken nog geen moment aan de volgende ronde van de UEFA Europa League.