Menu

''Nieuw'' Ajax trapt af tegen Fortuna

Na een lange en intensieve voorbereiding gaat de competitie vandaag dan eindelijk ook voor Ajax van start. In de Amsterdam ArenA wordt het seizoen 2000/2001 geopend met de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard. Op voorhand geen gemakkelijke opgave, want sinds Ajax haar betrekking in de Arena nam, heeft het slechts twee maal van de Limburgers weten te winnen.

De meest recente keer dat Ajax van Fortuna Sittard won, was vorig seizoen. Op woensdag 13 oktober werd er een even overtuigende als klinkende 41 overwinning behaald. De avond stond niet alleen in het teken van het afscheid van Edwin van der Sar en Stanley Menzo, maar vooral ook van Michael Laudrup. De begaafde Deen zorgde met een paar prachtige acties voor zowel de 31 als de 41 en bezorgde het trouwe Ajaxpubliek daarmee een fantastische avond. Een jaar eerder werd het nog 13 voor de ploeg van toenmalige Fortuna-coach Bert van Marwijk.

Ajax eindigde in het seizoen 1998/1999 maar vier plaatsen hoger dan de Limburgers, die de tiende plaats op de ranglijst bezetten. In het seizoen 1997/1998, toen Ajax onder leiding van Morten Olsen landskampioen werd, wonnen de Amsterdammers met 20 in de ArenA. Het eerste jaar voor de RoodWitten in de nieuwe voetbaltempel liep uit op een 22 gelijkspel.

‘nieuwe’ Ajax

Het ‘nieuwe’ Ajax van trainer Co Adriaanse presenteert zich vandaag dus officieel aan het eigen publiek. Met de jonge middenvelder Rafael van der Vaart (17 jaar) en de jonge aanvallers Brutil Hosé (20 jaar), Cedric van der Gun (21 jaar) en Andy van der Meyde (20 jaar), heeft de Amsterdammer drie goede jeugdspelers teruggehaald.

Beter nog,Adriaanse mikt met deze jongens bewust op de toekomst van Ajax. Tomás Galásek heeft in zijn periode bij Willem II al laten zien, een aanwinst voor de as van het elftal te zijn. Samen met routinier Aron Winter, de ervaren Richard Witschge en goaltjesdief Richard Knopper moet hij de de schakel tussen verdediging en aanval gaan vormen. De defensie is met de Noor André Bergdölmo en de jonge Fin Petri Pasanen (19 jaar) in de ogen van Adriaanse voorlopig voldoende versterkt.

Fortuna Sittard heeft nogal wat belangrijke spelers moeten laten gaan. De gehuurde aanvaller Matthew Amoah en verdediger Remco van der Schaaf zijn weer terug bij Vitesse, doelman Arno van Zwam gaat op avontuur in Japan, middenvelder François Gesthuizen is vertrokken naar degradant Cambuur Leeuwarden en verdediger Kevin Hofland is naar PSV. Fortuna heeft zich zelf ook niet onbetuigd gelaten op de transfermarkt.

Van het tweede elftal van PSV is aanvaller Ismail Hakan Ayaz gekomen, die vorig seizoen uitgeleend was aan Eindhoven. Aanvaller Pascal Averdijk maakte de overstap van FC Groningen en verdediger Jochem van der Hoeven is gekomen van Vitesse.

In de doelverdedigers Davy Bertjens uit de eigen jeugdopleiding en Mark Zegers van Excelsior (én van het Olympisch elftal dat zich net niet wist te plaatsen voor Sydney 2000), heeft Fortuna Sittard twee goede vervangers voor Van Zwam gevonden. De twee Belgische spelers Stijn Haeldermans (SK Lommel) en Jo Geerinckx (Verbroedering Geel) zijn naar Limburg gekomen, om respectievelijk het middenveld en de verdediging te versterken.

Van de A-jeugd van het Duitse FC Schalke’04 is verdediger David Klimek gekomen. De aankoop van Fortuna die bij Ajax zeker een belletje doet rinkelen, is die van verdediger Marcel Akerboom,die uit de A-jeugd van Ajax komt en, net als Mark zegers, in Jong Oranje gespeeld heeft.

Co Adriaanse zei bij de perspresentatie, dat Ajax dit jaar voor een plaats bij de eerste vijf op de ranglijst gaat. Fortuna’s coach Henk Duut zei al blij te zijn met de tiende plaats. Gezien de historie van de ontmoetingen tussen beide clubs, belooft het in ieder geval een heet avondje te worden, tijdens de eerste wedstrijd van Ajax in het seizoen 2000/2001, in de Amsterdam ArenA.

PATRICK LEEMANS

Dit Artikel verscheen ook in de Ajax Kick Off Fortuna Sittard, het programmablad bij de wedstrijden van Ajax in de Amsterdam ArenA. Verkrijgbaatr in de losse verkoop voor 3,50 gulden bij de ingangen van het stadion.