Menu
Nieuw CL-seizoen, nieuwe kansen

Nieuw CL-seizoen, nieuwe kansen

Voor het vijfde seizoen op rij doet Ajax mee aan de groepsfase van de UEFA Champions League. In een poule met Paris Saint-Germain, FC Barcelona en APOEL hoopt Ajax eindelijk weer eens de volgende ronde te halen. Lukt het Ajax dit keer wel om voor het eerst sinds het seizoen 2005-2006 te overwinteren op het hoogste Europese podium?

Internazionale bleek begin 2006 over twee duels te sterk. Het CL-avontuur van Ajax eindigde daardoor destijds in de achtste finales. Het was tot dusver de laatste keer dat Ajax zich in het CL-toernooi ook na de jaarwisseling nog kon meten met de beste clubs van Europa. Vervolgens nam Ajax nog zeven keer deel aan de Champions League. Twee keer waren de play-offs het eindstation. De afgelopen vier seizoenen strandde de 33-voudig kampioen van Nederland steevast in de groepsfase.

In de afgelopen jaren was Ajax twee keer heel dichtbij het bereiken van de tweede ronde. Drie jaar geleden en ook vorig seizoen stond de formatie van Frank de Boer op de drempel van overwintering, maar ging het in de slotwedstrijd alsnog mis.

Stefano Denswil in extase na zijn goal tegen AC Milan. Even later dompelde Mario Balotelli de ArenA in rouw met zijn gelijkmaker vanaf de strafschopstip. Stefano Denswil in extase na zijn goal tegen AC Milan. Even later dompelde Mario Balotelli de ArenA in rouw met zijn gelijkmaker vanaf de strafschopstip.

In 2011 versperden arbitrale fouten in het voordeel van Real Madrid en een bizar scoreverloop bij Olympique Lyon-Dinamo Zagreb de Amsterdammers de weg. ,,Dat was heel zuur”, kijkt De Boer in Ajax iMagazine terug. De beide ontmoetingen tegen de Fransen, die allebei in 0-0 eindigden, maar waar Ajax kansen had op meer, kostten toen de landskampioen een plek bij de laatste zestien, vindt ook de Boer. ,,We hadden het destijds ook een beetje aan onszelf te wijten. Uit bij Lyon hadden we het beter moeten doen. Dan hadden we al eerder afstand genomen en had het niet op de laatste wedstrijd aangekomen.”

Ook vorig seizoen lag de weg naar een vervolg in de Champions League wagenwijd open. Ajax moest in Milaan winnen om te overwinteren. Een vroege rode kaart van Ricardo Montolivo bracht de Amsterdammers vervolgens in een zetel. Helaas bleek de muur die de Italianen opwierpen een te groot obstakel. Ondanks een aantal goede mogelijkheden werd er niet gescoord in San Siro, waardoor Ajax opnieuw werd veroordeeld tot een voortzetting de Europa League, waarin Red Bull Salzburg te sterk bleek.

De Boer ziet zowel Barcelona als Paris Saint-Germain als favoriet voor het winnen van de Champions League. ,,Ze hebben veel geïnvesteerd in spelers, hebben beiden een superselectie staan. We zullen sowieso proberen derde te worden, maar we gaan vechten om te overwinteren.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Ajax iMagazine - special UEFA Champions League