Menu
Nieuw Cruyff Court in Ajax' achtertuin

Nieuw Cruyff Court in Ajax' achtertuin

Onder grote belangstelling is woensdag het dertiende Cruyff Court in Amsterdam geopend. Op steenworp afstand van de Amsterdam ArenA werd het Ajax Veld Bijlmer op feestelijke wijze ingeluid. Frank de Boer, Dennis Bergkamp, Vurnon Anita, Kenneth Vermeer en Nicolai Boilesen waren eregasten in de 'achtertuin' van de Ajax.

Als er rond de klok van 13:30 uur een geblindeerd Mercedesbusje voor het schoolplein van de Islamitische basisschool As-Soeffah stopt, hebben de leerlingen in eerste instantie niets door. Ze weten uiteraard van het ‘hoge bezoek’ dat ze deze middag kunnen verwachten, maar toch is het verrassingseffect er niet minder om als de Ajax-afvaardiging zomaar ineens voor hun school staat. Binnen no-time zoemt het rond dat de Ajacieden gearriveerd zijn, maar toch zullen ze nog even geduld moeten hebben voor het handtekeningenjagen kan beginnen. Eerst is het tijd voor taart en verschillende toespraken. De openingsceremonie van een nieuw Cruyff Court, op nog geen vier kilometer van de ArenA, moet immers wel plechtig gebeuren.

Terwijl Frank de Boer met een grote glimlach het mes in de marsepeinen variant van het Cruyff Court zet, zijn de leerlingen buiten op het echte veldje al druk in de weer. Het Ajax Veld Bijlmer, zoals het kunstgrasveld van de Cruyff Foundation officieel heet, vormt al een half jaar het middelpunt van sport en spel voor de 900 leerlingen van de basisscholen As-Soeffah, de Polsstok en de Blokkenhut. Het is al het derde Ajax-veld in Amsterdam Zuidoost, het stadsdeel dat zich vol trots ‘hofleverancier’ van Ajax mag noemen. Daarmee dragen nu twaalf van de dertien Cruyff Courts in Amsterdam de naam van Ajax. De enige uitzondering is het veldje in Holendrecht, al heeft naamgever Miralem Sulejmani natuurlijk ook alles met Ajax te maken.

Groepsfoto op het Cruyff Court Ajax Veld Bijlmer. Groepsfoto op het Cruyff Court Ajax Veld Bijlmer.

Als de taart inmiddels achter de kiezen is, demonstreert De Boer zijn traptechniek op het veldje vol jonge voetballertjes. De coach van Ajax heeft, net als Bergkamp en de overige Ajacieden, de grootste lol als hij als openingshandeling een strafschop op de mascottes van de Ajax Kids Club en de Cruyff Foundation mag nemen. Ook Kenneth Vermeer ziet zijn kans schoon om eens aan de andere kant van het doel te staan. Met een paar gemikte trappen moeten Lucky en Cruyffie alle zeilen bijzetten om de ballen te ontwijken.

De lol en sportieve strijd op het Cruyff Court geeft volgens De Boer goed weer welke functie het Ajax-veldje in de wijk moet hebben. ,,In mijn tijd had je dit soort prachtige veldjes nog niet. Ik heb het voetballen vroeger vooral op straat en op handbalveldjes geleerd. Het is geweldig dat de kinderen uit deze buurt hier zoveel plezier aan beleven. Zeker ook voor de kinderen voor wie het financieel of praktisch gezien niet mogelijk is om lid te worden van een voetbalvereniging. Het Cruyff Court geeft ze toch de gelegenheid om te leren hoe je met elkaar omgaat. En de locatie is natuurlijk prachtig: vlak achter de ArenA en naast verschillende basisscholen. Het is een ideale plek voor naschoolse activiteiten.”

Terug naar het moment waarop het marsepeinen Cruyff Court nog ongeroerd op tafel stond. De medewerkers van de school grijpen een voor een hun kans om met de coach van Ajax of een van de andere Ajacieden op de foto te gaan. Dan krijgt De Boer ineens een oud krantenknipsel onder zijn neus geschoven door een van de leerkrachten. Een jonge De Boer reikt op de foto een prijs uit tijdens een schoolvoetbaltoernooi in Zuidoost. ,,Zo, dat is alweer even geleden”, zegt hij met een glimlach. De verse handtekening van de 112-voudig international maakt het knipsel nog meer tot een bewaarexemplaar. Al zullen de foto’s van de opening van Cruyff Court nummer 13 ongetwijfeld ook een ereplaats krijgen in de hal van basisschool As-Soeffah. Op naar veldje nummer 14…

Binnenkort meer over de opening van het Cruyff Court Ajax Veld Bijlmer op Ajax TV

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Emile Jaensch (stadsdeel Zuidoost), Carole Thate (Cruyff Foundation) en Frank de Boer snijden het marsepeinen Cruyff Court aan. Emile Jaensch (stadsdeel Zuidoost), Carole Thate (Cruyff Foundation) en Frank de Boer snijden het marsepeinen Cruyff Court aan.
Het Ajax Veld Bijlmer is een aanwinst voor de buurt. Het Ajax Veld Bijlmer is een aanwinst voor de buurt.
Dennis Bergkamp schudt de mascotte van de Cruyff Foundation de hand. Dennis Bergkamp schudt de mascotte van de Cruyff Foundation de hand.
Lucky en Cruyffie hadden de eer om op doel te staan bij de penalties van de Ajacieden. Lucky en Cruyffie hadden de eer om op doel te staan bij de penalties van de Ajacieden.
Tijd om te voetballen! Tijd om te voetballen!
Ajax E1 speelde ook een wedstrijd op het nieuwe Ajax-veldje in de Bijlmer. Ajax E1 speelde ook een wedstrijd op het nieuwe Ajax-veldje in de Bijlmer.
In de rij voor een handtekening van Vurnon Anita. In de rij voor een handtekening van Vurnon Anita.
Ook Frank de Boer is uiteraard populair in Amsterdam Zuidoost. Ook Frank de Boer is uiteraard populair in Amsterdam Zuidoost.