Menu
Nieuw in de Arena: roltrappen

Nieuw in de Arena: roltrappen

De ene toeschouwer is op leeftijd of slecht ter been, de ander vindt het gewoon niet meer van deze tijd om via een eindeloze reeks trappen zijn stoeltje in het stadion te vinden. Voor beiden is er goed nieuws: de tweede ring van de Amsterdam Arena is vanaf nu te bereiken per roltrap. De Amsterdamse burgemeester Job Cohen verrichtte donderdagmiddag de officiƫle opening.

Voor de plechtigheid aan de zuidzijde van het stadion waren vijf seizoenkaarthouders van Ajax uitgenodigd, allen mannen op leeftijd met een vaste zitplaats in de bovenste ring van de Arena. Cohen stelde de nieuwe roltrap in werking door op een rode knop te drukken. Daarmee kwam niet alleen de trap in beweging, de burgemeester schoot tegelijk een groot confettikanon af, dat rode en witte papiersnippers uitstortte boven de entree van de roltrap.

Daarna hadden de vijf genodigden de eer zich als eersten naar boven te laten vervoeren. Meindert Cremer (71) uit Amsterdam - voor de gelegenheid vergezeld door zijn echtgenote - was goed te spreken over de vernieuwingen in het stadion. ,,Voor mensen als ik is het ideaal dat we nu met de roltrap kunnen. Sinds ik last heb gekregen van een longemfyseem heb ik een seizoenkaart met gebruik van de lift. Maar daar hebben mensen in een rolstoel voorrang, dus staat er vaak een rij. Daar hoef ik nu niet meer op te wachten."

De ingebruikname van de twee roltrappen vormt de eerste stap in een ingrijpend project om de toegankelijkheid van de Amsterdam Arena te verbeteren. In de komende maanden worden in en om het stadion nog eens vijf roltrappen en twee liften aangelegd. Daarmee wordt ingespeeld op de samenstelling van het publiek dat wedstrijden van Ajax bezoekt. Ouderen maken daar - net als in de Nederlandse samenleving als geheel - een steeds groter deel van uit.

In die categorie valt ook Jos Neep, donderdag een van de uitgenodigde Ajax-fans. De roltrappen komen voor hem als geroepen, vertelde de 74-jarige Amsterdammer. ,,Het was hard nodig. Normaal moest ik hier altijd 165 treden op om op mijn plek te komen. Ik hoorde net nog dat lopen naar de tweede ring gelijkstaat aan het beklimmen van een flatgebouw van elf verdiepingen hoog. Dat kun je de mensen toch niet aandoen?"

De veranderingen in en om het stadion zijn een initiatief van de STAA, de door Ajax en de Arena opgerichte Stichting Toegankelijkheid Amsterdam Arena. Voorzitter Sjoerd van Loon - tevens lid van Raad van Commissarissen van Ajax - benadrukte in zijn toespraak dat het wat hem betreft niet bij roltrappen en liften blijft. De STAA zal blijven streven naar verbeteringen in de Arena, zoals het verwijderen van drempels, vergroting van het aantal rolstoelplaatsen en een betere opvang van begeleiders van gehandicapten. Ook houdt de stichting zich bezig met fondsenwerving, daar de financiering van het project nog niet helemaal rond is. Voor het aanleggen van de laatste lift aan de zuidkant van de Arena is nog circa een miljoen euro nodig. De STAA gaat bedrijven en de overheid benaderen om dat bedrag bij elkaar te krijgen.