Menu
Nieuw is het toverwoord in Kaapstad

Nieuw is het toverwoord in Kaapstad

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek Bericht uit Kaapstad laten we regelmatig het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen doet trainer Maarten Stekelenburg (38) zijn verhaal. De Nederlander is sinds deze zomer hoofdcoach van Ajax Cape Town.

Een nieuwe keeper (Sander Westerveld), een nieuwe thuishaven en een nieuw seizoen. Voor de eveneens nieuwe hoofdcoach Maarten Stekelenburg zijn veel zaken nieuw deze dagen. Hoewel ‘nieuw’ in zijn geval relatief is omdat hij de afgelopen tweeënhalf jaar al als hoofd jeugdopleiding bij Ajax Cape Town actief was. Daarvoor werkte hij jarenlang op de Toekomst bij Ajax in Amsterdam. Afgelopen zaterdagavond eindigde zijn competitiedebuut als hoofdcoach in een nederlaag. Op bezoek bij Platium Stars ging de nummer 2 van vorig seizoen met 2-0 onderuit. ,,De start van de competitie hadden we ons inderdaad iets anders voorgesteld. Die nederlaag was wel een domper.”

Tegenover de tegenvallende competitiestart staat een goed begin in het MTN8-bekertoernooi. Stekelenburg: ,,In Zuid-Afrika beginnen we het seizoen altijd met een bekertoernooi met de acht beste ploegen van het afgelopen seizoen. Vorig weekend hebben we ons voor de halve finales geplaatst. Daarin nemen we het volgend weekend op tegen Kaizer Chiefs. Het weekend daarna is de return naar Kaapstad. De komende weken hebben we dus continu een dubbel programma met zowel beker- als competitieduels.”

Het WK-stadion in Kaapstad is vanaf dit seizoen de thuishaven van Ajax Cape Town. Het WK-stadion in Kaapstad is vanaf dit seizoen de thuishaven van Ajax Cape Town.

De voorbereiding op zijn eerste seizoen als hoofdcoach is de geboren Amsterdammer goed bevallen. De opvolger van Foppe de Haan heeft de route naar het seizoen 2011 - 2012 nauwkeurig uitgestippeld. ,,De afgelopen periode was het belangrijk om de spelers fit te krijgen en fit te houden. Het is dan altijd de truc om zo hard mogelijk te trainen, maar wel in balans. We moeten het zo opbouwen dat de spelers de rest van het seizoen ook nog fit zijn en niet met overbelasting te maken krijgen.”

Ajax Cape Town kan nog niet beschikken over de onlangs aangetrokken Sander Westerveld. De Nederlandse doelman wacht nog op de afronding van zijn werkvergunning. Stekelenburg verwacht deze week ook nog geen beroep op zijn ervaren landgenoot te kunnen doen. Of Westerveld uiteindelijk eerste keeper in Kaapstad wordt, hangt vooral van de 36-jarige Westerveld zelf af. ,,Natuurlijk heb je bij een keeper als Westerveld een bepaalde verwachting, maar hij zal zijn basisplaats wel moeten afdwingen. We hebben hier nog twee goede keepers, dus het zou niet eerlijk zijn als ik op voorhand al zou zeggen dat Sander eerste keeper wordt. Hij moet gewoon laten zien wat hij kan.”

Naast een nieuwe doelman beschikt Ajax Cape Town vanaf dit seizoen ook over een nieuwe thuishaven. Het WK-stadion in Kaapstad is vanaf nu de vaste thuisbasis. ,,Sinds de oprichting van de club in 1999 hebben we in veel verschillende stadions gespeeld. De afgelopen jaren was het Athlon Stadium wel een beetje onze thuishaven geworden, maar daar konden we niet ieder weekend terecht waardoor we nog wel eens moesten uitwijken. Dankzij het driejarige contract wat nu met het Cape Town Stadium gesloten is, zijn we in ieder geval de komende seizoenen verzekerd van ons eigen thuis.”

Ondanks dat Ajax Cape Town vorig seizoen op een haar na de landstitel miste, behoort Ajax niet tot de titelfavorieten in Zuid-Afrika. ,,In de media zijn de Mamelodi Sundowns, Orlando Pirates en Kaizer Chiefs favoriet voor het kampioenschap. Iedereen verwacht dat een van de ‘Grote Drie’ kampioen zal worden. Bij Ajax Cape Town leeft een mogelijk kampioenschap natuurlijk ook heel erg. Zeker na vorig jaar toen we op de laatste speeldag de titel aan de Pirates moesten laten. Bij de club en de supporters leeft dus het besef dat het kan, maar we zijn zeker geen favoriet.”


Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax Cape Town en Pro Shots (midden)