Menu

Nieuw systeem blijft zonder fitte buitenspelers overeind

De belangstelling van de vaderlandse pers richtte zich dinsdagmiddag totaal niet op de spelers. De journalisten wilden allen alleen trainer Co Adriaanse nog spreken voordat hij opnieuw in de bus naar Hoenderloo stapte. Daar bereidt Ajax zich wederom voor op het UEFA Cupduel tegen Apollon Limassol van komende donderdag. Tegen Limassol zal de Ajax-trainer waarschijnlijk op dezelfde wijze spelen als tegen AZ.

,,Feit was dat in de wedstrijd tegen AZ beide spitsen niet in de wedstrijd zaten. Daardoor kwamen we niet tot aanvallen. Dat lag meer aan hen dan aan het systeem. Voorwaarde is dat ze voorin ballen vasthouden. In balbezit waren we te ongeduldig", analyseerde Adriaanse nogmaals.

Dat het beter ging toen Mido in het veld kwam, beaamde Adriaanse. ,,Maar ik heb hem dinsdagochtend na vijf minuten van de training laten gaan vanwege een dijbeenblessure." De Egyptenaar is derhalve een twijfelgeval voor het UEFA-cupduel tegen Apollon Limassol. Vierklau is nog niet fit. Van der Meyde en O'Brien spelen woensdagavond nog met het tweede team mee. Zeker niet van de partij zijn Van der Gun, Ikedia, Cruz, Galasek en Pasanen.

Adriaanse gaf aan dat hij het niet meer over het systeem wilde hebben. ,,Daar zet ik nu een dikke streep onder." Het bleek een onderbroken streep, want de trainer liet zich toch verleiden tot uitspraken hierover. ,,Het kan best zo zijn, dat ik terug grijp naar het systeem met vleugelspelers of met alleen een rechtsbuiten. Of de ene week wel en de andere niet. Maar dan moeten de vleugelaanvallers wel beschikbaar zijn. Vorig seizoen was Ikedia nauwelijks inzetbaar en Van der Meyde te wisselvallig. Van der Gun was geen echte rechtsbuiten. Ik had het systeem toen ook al kunnen veranderen, maar we scoorden wel 85 keer en we werden er wel derde mee."

In de zomer dacht Adriaanse hard na over het 5-3-2 systeem. ,,Eigenlijk maakt het niet uit wie de achterlijn haalt, als die maar wordt gehaald. Trabelsi haalde tegen AZ een keer de achterlijn, Maxwell drie keer. Zaterdag was ik bij Vitesse tegen Sparta en Martel kwam niet een keer op de achterlijn, terwijl Riga dat slechts een keer lukte. Dus als je wel met buitenspelers speelt, wil dat dus nog niet zeggen dat ze die achterlijnen ook halen. Ik kan Mido wel in een keurslijf persen door hem aan de linkerkant te zetten, maar hij heeft niet die fijne actie in huis. Zijn spel is vooral gestoeld op kracht. Daarom komt hij beter tot zijn recht in het centrum."

Adriaanse zei tevens dat de Ajax-stijl wel verder reikt dan een 3-4-3 systeem. ,,Ajax-voetbal is ook veel balbezit, attractief en veel goals. Maar behalve veel goals voor, wil ik minder goals tegen. Daarom schakelden we over. We hadden te weinig punten, waren kwetsbaar achterin en nu willen we zo lang mogelijk meedoen om het kampioenschap en dan moet je dus winnen. En die kritiek? Ach, wat een boer niet kent dat vreet-ie niet. Iedereen zal moeten wennen aan het systeem."