Menu
Nieuw verlies werpt Ajax verder terug

Nieuw verlies werpt Ajax verder terug

Een voetbalavond die zo veelbelovend begon, eindigde donderdag alsnog in rouw. Ajax toonde in de midweekse competitieontmoeting met AZ lange tijd weer zijn frisse en vertrouwde gezicht. Mede gedwarsboomd door rood voor Niklas Moisander gingen de Ajacieden onderuit: 0-1.

Ajax wist wat het moest doen in de afsluitende wedstrijd van speelronde 21 van de Eredivisie. Na de zege van tien PSV’ers op NAC Breda (dinsdag) volstond slechts een zege om de inhaalrace nog enigszins realistisch te houden. De achterstand op de Eindhovense koploper is na 21 competitierondes 12 punten groot. Met de nieuwe nummer drie PEC Zwolle op het vinkentouw is ook dát een opponent om toch echt rekening mee te houden. Feyenoord en AZ moeten vijf punten goedmaken op de Ajacieden. De 200ste wedstrijd van Frank de Boer als Ajax-trainer werd er een om snel te vergeten.

Naast de tegenvallende resultaten bleef ook het Amsterdamse spel de voorbije weken achter bij de Amsterdamse verwachtingen. Een gebrek aan sprankeling en bluf waren enkele van de voornaamste klachten. In een poging Ajax weer zijn vertrouwde gezicht te laten zien had De Boer zijn elftal na de nederlaag tegen Vitesse (1-0) flink door elkaar geschud. Het Amsterdamse middenveld bestond uit de tieners Riechedly Bazoer, Jairo Riedewald en debutant Daley Sinkgraven. Laatstgenoemde oud-speler van sc Heerenveen tekende zaterdag zijn Ajax-contract. De middenvelder bleek na een handvol trainingen klaar voor een debuut in de Amsterdam ArenA. Sinkgraven toonde al snel de flair en de techniek van een echte Ajacied. Al zal dat laatste natuurlijk pas op de langere termijn blijken.

Na de zeperd in de Gelredome vonden Arek Milik en Lucas Andersen zichzelf tegen AZ terug op de bank. Lasse Schöne nam tegen de Alkmaarders de honneurs waar als startende spits. De Deense routinier - op vrijwel elke positie inzetbaar - werd geflankeerd door de vleugelaanvallers Anwar El Ghazi en Ricardo Kishna. Davy Klaassen, Joël Veltman en Thulani Serero keken geblesseerd toe in de ArenA. Jasper Cillessen kampte ook met gezondheidsklachten in de aanloop naar de Noord-Hollandse derby. De international bleek voldoende hersteld voor een plek onder de lat.

Onthutst lopen de Ajacieden van het veld. Onthutst lopen de Ajacieden van het veld.

Ajax opende de Noord-Hollandse derby met een schwung die het lange tijd niet had laten zien. Tegen (vooral) Feyenoord en Vitesse ontbrak het de Ajacieden aan branie en overtuigingskracht. AZ werd vanaf de aftrap wel getrakteerd op flair, bluf en Ajax-spel uitgevoerd in het gebruikelijke tempo. Met Sinkgraven als een van de opvallendste Ajacieden ging de bal soepel van voet tot voet. Het leverde al in de openingsfase kansen en mogelijkheden op voor El Ghazi. De rechtsbuiten mikte in de beginminuten helaas over en in de handschoenen van Alvarado Esteban.

Een veelbelovende rush van linksback Nicolai Boilesen, opkomend over een half speelveld, bleef eveneens zonder beloning (bal naast). Zeven minuten later leek Mike van der Hoorn zijn ploeg daadwerkelijk aan een voorsprong te helpen. De centrumverdediger had helaas de pech dat zijn kopbal, uit een corner van Lasse Schöne, door Mattias Johansson met het nodige fortuin via de lat werd uitverdedigd. In de rebound kogelde Ricardo van Rhijn zijn afstandsschot maar net aan naast.

De Amsterdamse intenties waren in elk geval glashelder. Ajax was eindelijk weer eens baas over de tegenstander. Al was het in het slotkwartier van de eerste helft wel waken voor een Alkmaarse tegenstoot. Cillessen redde op een inzet van Steven Berghuis. Guus Hupperts kopte de bal vervolgens over, na goed storend werk van Van Rhijn. Ondanks de AZ-kansen leken de Ajacieden de goede weg ingeslagen.

Dat het alsnog een lastige avond zou worden, bleek na de misser van El Ghazi. De Ajacied met de meeste dreiging in zijn spel mikte de bal maar net aan naast. Licht contact van aanvoerder Niklas Moisander met AZ-spits Aron Jóhannsson werd door scheidsrechter Pol van Boekel bestraft met de zwaarst mogelijke sanctie: rood. De Ajacieden moesten het laatste half uur zien te overleven met slechts tien man. De Boer antwoordde met het inbrengen van Niki Zimling, Nick Viergever en debutant Kenny Tete. Het trio mocht meehelpen de waarschijnlijke Alkmaarse stormloop te keren.
Drie minuten nadat Sinkgraven verzuimde toe te slaan, toonde Aron Jóhannsson wél killersinstinct. De Amerikaan stond precies op de goede plek om de voorzet van Simon Poulsen voorbij Cillessen te werken: 0-1. De avond die zo frivool en veelbelovend begon eindigde daarmee alsnog in diepe mineur. Slechts voor de tweede keer in de historie slaagde AZ erin om Ajax in competitieverband in Amsterdam te verslaan. Eerder lukte het de kaasstedelingen in 1980. De Amsterdamse realiteit is hard. Ajax lijkt een vijfde titel onder jubilaris De Boer dit seizoen uit zijn hoofd te kunnen zetten.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Bij Ajax weer een debutant: Daley Sinkgraven. Bij Ajax weer een debutant: Daley Sinkgraven.
Nicolai Boilesen liet zich in de beginfase veelvuldig voorin zien. Nicolai Boilesen liet zich in de beginfase veelvuldig voorin zien.
Anwar El Ghazi had mooie acties in petto voor het publiek. Anwar El Ghazi had mooie acties in petto voor het publiek.
Frank de Boer stond voor de 200e keer in een officiële wedstrijd als coach aan de kant. Frank de Boer stond voor de 200e keer in een officiële wedstrijd als coach aan de kant.
Nog een debutant in Ajax 1: Kenny Tete. Nog een debutant in Ajax 1: Kenny Tete.
De treurnis is van de hoofden af te zien. De treurnis is van de hoofden af te zien.
Drie duels niet scoren, was onder De Boer nog niet voorgekomen. Drie duels niet scoren, was onder De Boer nog niet voorgekomen.