Menu

Nieuwe Ajax-trainer extern gezocht

Ajax heeft nog geen opvolger voor de ontslagen Co Adriaanse. De komende 48 uur zal de club op zoek gaan naar een structurele oplossing. Dit is op de drukbezochte persconferentie van donderdag 29 november in de Arena bekend geworden. Volgens technisch directeur Leo Beenhakker zal er in eerste instantie op zoek gegaan worden naar een trainer buiten de club. Het streven is om zaterdag een nieuwe trainer te kunnen presenteren.

Beenhakker: "We gaan op zoek naar een praktische en structurele oplossing en deze zullen we in eerste instantie zoeken buiten de club. Hierbij heb je altijd te maken met beschikbaarheid. Wanneer dit niet lukt dan is de tweede optie een tussenoplossing met een trainer tot aan het einde van dit seizoen. Hierbij kijken we dan naar de interne organisatie."

Ajax heeft met nog geen enkele trainer/coach buiten Ajax of binnen Ajax contact gelegd. Beenhakker: "Dat is een bewuste keuze die je maakt. Ik heb Co Adriaanse heel hoog zitten en uit respect ga je niet meteen al de nieuwe trainer presenteren."

De beslissing om niet verder te gaan met Adriaanse is donderdagochtend om 9:30 uur definitief gevallen. Algemeen Directeur Arie van Eijden lichtte die ochtend toe. "Vanochtend om half tien is unaniem besloten om niet verder te gaan met Co Adriaanse. Kort na het besluit hebben we een gesprek met Co Adriaanse gehad waarin we ons besluit hebben meegedeeld en toegelicht. Co was het niet eens met het besluit. Ik heb gehoord dat hij op een warme en emotionele wijze afscheid van zijn spelers heeft genomen. Dit is menselijk een hele vervelende beslissing, maar het gaat om het grotere belang van Ajax."

Arie van Eijden en Leo Beenhakker konden niet ingaan op de argumenten die tot dit besluit hebben geleid. Leo Beenhakker: "We hebben samen afgesproken om niet op de kwaliteiten van Co Adriaanse in te gaan. Maar je zult begrijpen dat het gaat om de resultaten. Dit besluit is vanochtend gevallen, maar de aanleiding is in fases gegaan. Eerdere momenten, zoals de uitschakeling tegen Celtic en de UEFA CUP, hebben aanleiding gegeven, maar na een goede reeks besluit je dat niet te doen. De laatste tijd ging het weer minder. En dan kijk je niet naar een helft, maar naar het grotere geheel."

De spelersgroep werkt vandaag het normale programma af en heeft morgen vrij gekregen.

Co Adriaanse, geboren 21-7-1947 te Amsterdam.

Loopbaan als speler: HRVC (ama, 1964-1970), De Volewijckers (1970-1976), OSV (ama), DRC (ama).

Loopbaan als trainer: Zilvermeeuwen (ama, 1979-1983), AZ (1983-1984), PEC Zwolle (1984-1988), FC Den Haag (1988-1992), Ajax (directeur opleidingen, 1992-1997), Willem II (1997- 2000), Ajax (2000-29 november 2001).