Menu

Nieuwe domper voor Ajax

Door de onverwachte 1-2 nederlaag tegen FC Twente is van het positivisme dat heerste na twee duels na de winterstop weinig meer over. Het gat met de nummer twee AZ liep op naar acht punten en PSV is met tien punten ver uit zicht. ,,We waren na de winterstop goed gestart. Dan weet je dat je uit de thuiswedstrijden tegen ADO en Twente zes punten moet halen'', sprak Ronald Koeman. Ajax kwam tot één puntje. ,,En dat doet veel pijn.''

Het zag er aanvankelijk niet naar uit dat Ajax last zou krijgen van FC Twente. Met Nigel de Jong in het centrum van de verdediging voor de geblesseerde Zdenek Grygera en Ryan Babel op links in plaats van Nicolae Mitea trok Ajax in het begin goed ten strijde.

Al in de zesde minuut stonden de Amsterdammers door een rake kopbal van Julien Escudé op een 1-0 voorsprong. Ideaal voor een ploeg die het slechte resultaat van de vorige week (0-0 tegen ADO) wilde wegspoelen. Het publiek had er dan ook zin in en zong Ajax al richting de tien treffers. Maar er zou niet eens meer een tweede volgen. Bovendien viel Babel al na iets meer dan twintig minuten uit met een bovenbeenblessure. Mitea was zijn vervanger.

,,Dat we terugvielen, is ook een tactisch verhaal", analyseerde de trainer. ,,Shoukov stond veel te vrij omdat Hatem Trabelsi naar het middenveld toe niet goed doordekte . Bij de eerste tegengoal liep Julien Escudé naar Culina en stond Nigel de Jong N'Kufo aan de verkeerde kant te dekken."

Zo'n kans moet je de sterke spits van Twente niet geven, want die benut hij. Dus stond het na 36 minuten 1-1. Koeman: ,,Door die tegengoal liepen we weer een tikje op en daar hebben we moeite mee. Want je weet dat je niets meer mag verspelen. We konden het niet rusig houden en speelden veel te statisch. Vochten tegen onszelf."

Want het werd nog erger. In de 67ste minuut kwam Twente zelfs op voorsprong. Zes minuten later haalde Koeman Van der Vaart en Mitea van het veld. ,,Na de omzettingen ging het beter lopen. We kregen kansen, maar dan moet het wel meezitten. Dat was weer niet het geval. Dat doet veel pijn. Natuurlijk kan je een wedstrijd verliezen, maar dat we weer een thuiswedstrijd verliezen, is een mentale kwestie."

Toch vocht Ajax zich in de slotfase, toen Twente-speler Ramon Zomer zijn tweede gele kaart kreeg en de gasten dus met tien man speelden, nog bijna naar een gelijkspel. FC Twente werd vastgezet op eigen helft en de aanvallen bleven op Boschker afkomen. Maar onder andere Charisteas en De Jong zagen hun kopballen op identieke wijze naast gaan, Rosales had pech bij zijn doelpogingen en Anastasiou zocht het doel op een andere plaats dan waar die stond. Zoals Koeman al vaak heeft verkondigd dat je geluk afdwingt, zo kon de pech vandaag van Ajax ook worden verklaard.

Tijd om met de spelers te praten heeft Koeman niet. Maandag gaan alle internationals voor wedstrijden van het nationale team op pad. ,,Dat is nu een nadeel, want ik wil na deze teleurstellende thuiswedstrijden verder. Ik wil weten hoe de spelers denken, maar dat kan nu pas later in de week."

Dan heeft Koeman nog maar een paar dagen om zijn ploeg voor te bereiden op de uitwedstrijd tegen NAC Breda. Rafael van der Vaart is er niet bij. Hij kreeg zijn vierde gele kaart en is automatisch een duel geschorst.