Menu
Nieuwe domper voor Hoogendijk

Nieuwe domper voor Hoogendijk

Anouk Hoogendijk kreeg afgelopen week opnieuw een domper te verwerken. De 30-jarige verdedigster van de Ajax Vrouwen heeft opnieuw last van een hardnekkige peesblessure in haar rechterbovenbeen. Diezelfde blessure speelde haar eerder dit seizoen ook al parten. Hoogendijk: ,,Hopelijk kan ik straks nog een rol spelen in een mogelijke bekerfinale of kampioenswedstrijd.”

Het zag er aanvankelijk zo mooi uit. Na een eerste seizoenshelft vol blessureleed was Hoogendijk na de feestdagen helemaal klaar voor haar rentree. Eerder deze maand tijdens het trainingskamp in Spanje voelde ze haar vorm langzaam terugkeren. Het oefenduel met Huelva was de laatste test en juist daar ging het mis. Drie minuten voor tijd kreeg ze opnieuw last van haar rechterbovenbeen. Zo keerde ze alsnog met een rotgevoel terug uit Spanje. Een MRI-scan bevestigde afgelopen week haar voorgevoel: weer die pees in haar bovenbeen. ,,Ik hoopte eerst nog even tegen beter weten in dat het mee zou vallen. Dat was helaas niet het geval. Ik herkende het nare gevoel van eerder dit seizoen. Ik was dus wel even van slag toen ik me realiseerde dat ik wéér moet herstellen.”

Revalidatie
En dus staan de komende weken opnieuw in het teken van revalideren. ,,Het leek allemaal zo goed te gaan en ik leek soms ook echt weer de oude te zijn tijdens het trainingskamp. Ik had het laatste duel voor de winterstop bewust aan me voorbij laten gaan zodat ik nog wat extra weken hersteltijd zou hebben. Het moest er allemaal toe bijdragen dat ik begin 2016 weer helemaal fit zou zijn. Ik heb zelfs tijdens de kerstvakantie doorgetraind om een voorsprong te hebben. Het is zuur dat al die extra arbeid voor mijn gevoel nu achteraf voor niets is geweest. Ik heb echt het gevoel dat ik dit seizoen letterlijk en figuurlijk aan de zijlijn sta.”

Hoogendijk: ,,Helaas moet ik mijn rentree nu opnieuw uitstellen."
Hoogendijk: ,,Helaas moet ik mijn rentree nu opnieuw uitstellen."

Om over de ergste teleurstelling heen te komen, kreeg ze afgelopen weekend vrijaf van trainer Ed Engelkes. ,,Dat had ik wel even nodig. Ik moest even afstand nemen om dit te verwerken. Inmiddels kan ik het mentaal weer opbrengen om vol voor mijn revalidatie te gaan. Ik werd vanochtend ook nog aangenaam verrast door mijn teamgenoten. Ze hadden een boek voor me gekocht en een mooie tekst op een kaart geschreven. Dat geeft je de kracht en energie die ik op dit moment wel kan gebruiken.” Hoogendijk vervolgt: ,,Als aanvoerder ben ik juist iemand die graag midden in het team staat. Ik ben altijd met iedereen begaan. Maar als je niet speelt, sta je toch verder van het team af. Ik loop mijn rondjes om het trainingsveld, terwijl mijn teamgenoten een partijspel spelen en zich op de volgende wedstrijd richten. Verder zit ik veel vaker dan me lief is in het krachthonk. Maar toch moet ik het doen, want juist die oefeningen in de gym zijn belangrijk voor mijn herstel. Het hielp daarbij trouwens wel dat teamgenoot Loïs Oudemast ook aan revalideren was. Gedeelde smart is écht halve smart.” 

Bovenbeen
Vrijwel het hele seizoen wordt Hoogendijk al geremd door haar onwillige bovenbeen. ,,Ik heb alleen de eerste wedstrijd van het seizoen volledig gespeeld. In de tweede wedstrijd van het seizoen (op 4 september in Zwolle, red.) ging het voor het eerst mis. Ik heb daarna nog wel een interland gespeeld, maar in eerstvolgende wedstrijd met Ajax voelde ik het weer in mijn been. Ik moest echt rust pakken. In het begin was dat best lastig omdat het voor mijn gevoel wel meeviel. Maar telkens als ik weer met de groep wilde gaan trainen, werd ik teruggeworpen in mijn herstel. Na een MRI-scan besloten we het goed aan te pakken. Het was dus echt belangrijk om lang genoeg rust te houden en die tijd heb ik ook genomen. De tweede seizoenshelft werd mijn doel. Helaas moet ik mijn rentree nu opnieuw uitstellen.”

Nederlands team
Ook het Nederlands elftal moet het voorlopig zonder Hoogendijk stellen. Ze mist dit voorjaar sowieso de wedstrijden in het Olympisch Kwalificatietoernooi. ,,Het belangrijkste is nu om weer fit te worden en wedstrijden voor Ajax te gaan spelen. Daarna ga ik pas weer denken over een mogelijke rol in Oranje. We moeten eerst zien of ‘ze’ zich plaatsen voor de Olympische Spelen. Rio de Janeiro is in alle opzichten nog heel ver weg. Hopelijk kan ik eind dit seizoen voor Ajax nog een rol spelen in een mogelijke bekerfinale of kampioenswedstrijd. Daar richt ik me nu op.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees
Hoogendijk werkt aan herstel in de gym (eigen foto).
Hoogendijk werkt aan herstel in de gym (eigen foto).