Menu
Nieuwe fase Bridji op bekende bodem

Nieuwe fase Bridji op bekende bodem

Karim Bridji is terug op het oude nest. Negen jaar speelde de geboren Algerijn in de jeugdopleiding van Ajax. Een doorbraak in de hoofdmacht bleef uit, maar via een omweg kende Bridji toch een geslaagde profcarrière. Als beginnend trainer en speler van de Zaterdag 1 is de inmiddels 33-jarige Bridji begonnen aan een nieuwe fase in zijn leven.

Strak in trainingspak en met zijn haren keurig in model verschijnt Bridji in de kantine van de Toekomst. Hij heeft een volledige wedstrijd in de benen. Dat gegeven stemt hem tevreden. Vanzelfsprekend was het spelen van wedstrijden de laatste jaren allesbehalve. Veelvuldig blessureleed deed zijn profloopbaan in mineur eindigen.

Als een geoefend causeur steekt Bridji van wal. Halverwege het gesprek laat hij een korte stilte vallen. Hij slikt even. Je hoeft geen afgestudeerd psycholoog te zijn om te kunnen zien dat een gevoelig onderwerp is aangebroken. ,,Tja, wat heb ik allemaal niet gehad: kuit, hamstring, bovenbeen," somt Bridji een lijstje blessures op. ,,Het begon eigenlijk in 2008 met mijn knie, toen ik alles afscheurde. Daarna is het bergafwaarts gegaan. Ook qua gezondheid. Dat is heel jammer.”

Bridji vierde zijn hoogtijdagen in de Eredivisie bij Heracles. Daarna diende hij ook nog RKC en Helmond Sport. Het avontuur bij de Helmonders liep - mede door het fysieke ongemak - uit op een teleurstelling. Bridji maakte een ‘bewuste keuze’ om terug te keren naar Ajax, waar hij zich als trainer hoopt te ontplooien.

,,Ik heb de gelegenheid gekregen om in de jeugd stage te lopen”, vertelt Bridji. ,,Bewust heb ik ervoor gekozen om eerst ervaring op te doen en later pas de cursus TC2 te gaan volgen. Ik ben bij de C2 begonnen. Omdat de coaches rouleren, kan ik van verschillende trainers iets leren. Het training geven en het spelen bij de Zaterdag 1 is een perfecte combinatie.”

Na een kleine vijftien jaar afwezigheid constateert Bridji dat er op de Toekomst het nodige is veranderd. De aanpak is volgens de technicus vooral professioneler geworden. ,,Alles is vooruitgegaan. Van trainingen en wedstrijden tot aan de voeding en studie van de spelers. De basis is nog wel steeds zoals toen. Spelers individueel sterker en beter maken, dus goed opleiden.”

Karim Bridji is één van de ervaren spelers van Ajax Zaterdag. Karim Bridji is één van de ervaren spelers van Ajax Zaterdag.

Bridji heeft zijn TC3 op zak. Opmerkelijk detail: zijn huidige coach bij de zaterdag 1, Bart Logchies, was zijn docent. Leergierig als hij is, bestudeert Bridji ook de werkwijze van Logchies. ,,Ik ben van mening dat je van iedere trainer kunt leren, of het nu een amateur- of profcoach is. In mijn carrière heb ik van iedere coach wel iets opgestoken, positief danwel negatief. Uiteindelijk ontwikkel je een eigen stijl.”

Met de Zaterdag 1 debuteert Bridji dit seizoen in de Topklasse. Hij is onder de indruk van het niveau. ,,Ik speelde vorig jaar in de Jupiler League. Een aantal clubs uit de Topklasse doet daar zeker niet voor onder. Volgende week is er weer bekervoetbal. Je zult zien dat er weer de nodige profclubs sneuvelen tegen amateurs.”

Als gelouterde oud-prof zal Bridji niet in de valkuil van onderschatting trappen. Hij neemt de Topklasse serieus. ,,Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Nu ben ik terug bij Ajax, maar niet om af te bouwen, of wat dan ook. Dat zit niet in mij als persoon. De Topklasse is van een hoog niveau en je moet vol aan de bak. Anders word je geslacht.” Bridji begon de laatste drie wedstrijden in de basis en is naar eigen zeggen volledig fit.

De zaterdag 1 kende met twee nederlagen een valse start. De laatste twee wedstrijden leverden echter vier punten op. Het sterkt Bridji in de gedachte dat zijn ploeg iets te zoeken heeft op het hoogste amateurniveau. ,,Onze eerste doelstelling is handhaving. Dat lijkt me logisch voor een ploeg die nieuw is in de Topklasse.”

Hoe er op de Toekomst tegen de Zaterdag 1 wordt aangekeken, durft Bridji niet te zeggen. ,,Maar ik weet wel dat ze het binnen Ajax mooi en uniek vinden dat vier seniorenteams op het hoogste niveau spelen. Hopelijk kunnen we volgende week tegen NEC een ronde verder komen in de beker. Dat zou goed zijn voor de naam Ajax.”

Op de vraag waar Bridji zichzelf over pak ‘m beet drie jaar ziet, heeft hij een helder beeld. ,,Laten we het er op houden dat ik dan ergens trainer ben in de jeugd en ook nog op het veld sta. Dat zou betekenen dat mijn gezondheid nog goed is. En dat is het allerbelangrijkste.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees