Menu
Nieuwe gezichten uit Kaapstad

Nieuwe gezichten uit Kaapstad

Twee nieuwe gezichten in de uitgedunde trainingsgroep van Ajax: Nazier Allie en Clifford Ngobeni van Ajax Cape Town lopen de komende negen dagen stage in Amsterdam. In totaal nemen vier Afrikanen een kijkje in de Ajax-keuken.

Keeperstrainer André Bronkhorst en assistent-trainer Ian Gorowa worden dezelfde periode begeleid door de technische staf. De stage is een mooi voorbeeld van de manier waarop AFC Ajax en de zusterclub uit Kaapstad samenwerken. Een dag na de vlekkeloos verlopen vlucht vanuit Zuid-Afrika maakten de spelers en trainers hun entree op Amsterdamse voetbalgrond.

Keeperstrainer André Bronkhorst (links) en assistent-trainer Ian Gorowa (midden, in gesprek met Henk ten Cate) kijken toe tijdens de training. Keeperstrainer André Bronkhorst (links) en assistent-trainer Ian Gorowa (midden, in gesprek met Henk ten Cate) kijken toe tijdens de training.

Onder het gesloten dak van de Amsterdam ArenA toonden Allie en Ngobeni bijna negentig minuten lang hun voetbalkunsten. De gasttrainers registreerden alles vanaf de zijlijn. Waar nodig werd de oefenstof in het Engels toegelicht. Omdat veel Ajacieden zijn opgeroepen voor hun nationale elftal, heeft Henk ten Cate weinig spelers tot zijn beschikking. Ook op het Afrikaanse continent worden voorlopig alleen landenwedstrijden gespeeld. Daarom staat ook de Zuid-Afrikaanse Premier League de komende dagen in de pauzestand.

Het biedt vooral Allie en Ngobeni een uitgelezen kans voor een trip naar Europa. De spelers, die zaterdagavond nog een bekerwedstrijd speelden tegen BidVest Wits (1-0 winst), hoeven in hun moederland geen duel te missen. ,,We willen hier vooral ervaring opdoen’’, vertelt Ngobeni over het voornaamste doel achter de stage. ,,Hier wordt op een hoger niveau gespeeld en getraind dan we gewend zijn. Dat merkten we trouwens direct tijdens deze training. Het balletje rolt hier een stuk sneller. Hopelijk kunnen we de mensen hier laten zien wat we in Kaapstad hebben geleerd.’’

Clifford Ngobeni staat zijn mannetje tijdens de training. Clifford Ngobeni staat zijn mannetje tijdens de training.

Ngobeni en Allie waren in januari nog van de partij in de oefenwedstrijd tegen de Amsterdammers. In Kaapstad ging de ploeg van Ten Cate verrassend met 3-1 onderuit. De 19-jarige Ngobeni speelde die, vanuit Afrikaans perspectief bezien, glorieuze voetbalmiddag de eerste helft mee. De middenvelder maakte plaats voor Granwald Scott, die uiteindelijk met twee treffers een groot aandeel had in de overwinning van de ‘Urban Warriors’.

Allie werd tien minuten voor het einde naar de kant gehaald. De twee spelers lieten die middag een prima indruk achter op de afvaardiging uit Amsterdam. ,,Die wedstrijd heeft ons een mooi succes en een prachtige ervaring opgeleverd’’, neemt Allie het woord over. De Afrikanen schieten spontaan in de lach.

Clifford Ngobeni, Nicolae Mitea en Nazeer Allie. Clifford Ngobeni, Nicolae Mitea en Nazeer Allie.

De zege op de grote broer uit Amsterdam roept ook twee maanden later nog zoete herinneringen op. Ngobeni: ,,De overwinning was prachtig; het was een mooie voetbaldag.’’

De Zuid-Afrikaanse Ajacieden zetten maandag trouwens niet voor de eerste keer voet op Nederlandse bodem. Als jeugdspelers van Ajax Cape Town namen de beloften al eens deel aan een toernooi in Groningen. ,,Aan de kou zijn we dus al aardig gewend’’, grapt Allie. Ngobeni: ,,Eerlijk gezegd had ik het hier nog wel wat kouder verwacht. Voor deze training was ik eerlijk gezegd best zenuwachtig. Meneer Ten Cate heeft ons gerustgesteld. 'Play your game', vertelde hij ons tijdens de kennismaking. Als we gewoon ons eigen spelletje spelen, moet het vanzelf goed komen.’’

Direct na de training worden de eerste ervaringen uitgewisseld. Allie en Ngobeni delen hun bevindingen met Gorowa. Iets verderop spreekt Bronkhorst met Kenneth Perez. Direct na de training worden de eerste ervaringen uitgewisseld. Allie en Ngobeni delen hun bevindingen met Gorowa. Iets verderop spreekt Bronkhorst met Kenneth Perez.

Dinsdagmiddag trainen de Zuid-Afrikanen mee met het talententeam. De gasten werken hun stage af op de Toekomst en in de Amsterdam ArenA. Allie en Ngobeni willen hoe dan ook als betere spelers terugkeren naar Afrika. ,,De ervaringen die we hier opdoen, gaan we overbrengen op onze ploeggenoten in Kaapstad’’, vertelt Allie, voordat hij in de catacomben verdwijnt. ,,Ook dat is een voornaam doel van onze stage.’’