Menu
Nieuwe jeugdstructuur Ajax CT slaat aan

Nieuwe jeugdstructuur Ajax CT slaat aan

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek ‘Bericht uit Kaapstad’ laten we regelmatig het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In deze achttiende aflevering van dit seizoen evalueert hoofd jeugdopleiding Corné Groenendijk het eerste jaar van het geprofessionaliseerde U19-team.

Exact een jaar geleden besloot Ajax Cape Town een andere, professionelere weg in te slaan met het hoogste jeugdteam (U-19) van Kaapstad. De keuze om het programma te veranderen kende een jaar geleden meerdere belangen. ,,De belangrijkste reden is dat we hopen dat we door het vergroten van het trainingsaanbod betere voetballers krijgen”, sprak Groenendijk een jaar geleden. Want het verschil tussen de vier trainingen in de week bij U-19, het hoogste team onder het eerste, en de twaalf trainingssessies van het PSL-team was te groot. De Kaapstadse A1 trainde vanaf januari 2012 twee keer per dag en tussendoor gingen de voetballers naar school. Zo had Groenendijk dat vorig jaar voor ogen. ,,Het eerste jaar is heel goed gegaan", vertelt de hoofdverantwoordelijke vanuit Kaapstad. ,,De meetpunten hebben we op het moment dat de jongens doorstromen naar het eerste team. De stap was heel groot, maar nu zie je dat het verschil kleiner is. Ze kunnen mee met het niveau van het eerste."

,,De spelers durven nu meer goede gesprekken met de coach te voeren." ,,De spelers durven nu meer goede gesprekken met de coach te voeren."

Omdat er ook nog jongens naar de middelbare school gaan, is het een aardige klus om de juiste balans te vinden in de trainingen. ,,Het is een hele puzzel", zegt Groenendijk dan ook eerlijk. ,,Maar we komen eruit. De eerste training is 's ochtends om tien uur. Dan volgen ze een studieprogramma in samenwerking met een universiteit in de omgeving. Op woensdag bieden we alle spelers die full-time bezig zijn met dit team een cursus video-analyse aan. Wij denken dat we daar ook betere voetballers van krijgen. We hebben uit Amsterdam de oude computers gekregen en die staan nu in de studie-ruimte. Je merkt dat sommige jongens meer interesse in eigen presteren krijgen. Als ze meer van het spel leren dan komt het ook tot goede gesprekken met de coach. De structuur in Zuid-Afrika is meer hiërchisch dan in Nederland. Je spreekt niet snel tegen je coach."

Niet alleen de jeugdspelers volgen een opleiding, ook mannen van het eerste zoals Sander Westerveld en Matthew Booth schuiven aan. ,,We hebben net de eerste sessie van tien weken sportmarketing gehad", zegt Groenendijk. ,,Die is goed verlopen en de spelers hebben er goed op gereageerd. Helaas wordt alles nu veel duurder. De contractspelers zullen dat zelf wel kunnen betalen, maar we moeten nog kijken hoe we dat financieel kunnen rondbreien voor de jeugdspelers."

Op de vraag of de verdubbeling van het aantal trainingsuren ook in de resultaten terug is te lezen, volgt - uiteraard - een antwoord uit de Ajax-filosofie. ,,Die resultaten zijn niet het belangrijkste. Het gaat om de doorstroming. Nu trainen weer vijf jongens van U-19 mee met het eerste en daar wordt je team natuurlijk niet sterker van. Toch staan we in de tweede divisie bij de bovenste drie dus dat is erg goed. Maar wil je echt resultaat boeken dan moet je het team bij elkaar houden en daar gaat het bij Ajax CT in de jeugdopleiding niet om."

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax Cape Town