Menu
Nieuwe klassieker gloort tussen Sparta en Ajax

Nieuwe klassieker gloort tussen Sparta en Ajax

Wedstrijden tussen Ajax en Sparta mogen gerust klassiekers worden genoemd. De Ajacieden en Spartanen vochten in hun (gedeelde) lange en roemruchte historie al menig duel uit. De geschiedenis wordt dit seizoen vervolgd. Sparta - van 1 april 1888 - ontvangt Ajax (van 18 maart 1900) zondag op Het Kasteel.

Beide clubs verzamelden tot nu toe, tijdens de eerste zes speelronden in de Eredivisie, tien punten. De Rotterdammers zijn terug te vinden op een keurige achtste plaats. Dat Ajax enkele plaatsen hogerop is te vinden, danken de Amsterdammers aan het betere doelsaldo. NAC Breda en Heracles Almelo vergaarden sinds de competitiestart overigens ook al tien punten.
De Rotterdammers speelden afgelopen weekeinde ook al op hun eigen Kasteel. De Spartanen bedwongen Heracles Almelo met 2-0. Grote man bij de thuisploeg was Ricky van den Bergh. De aanvaller nam de volledige Rotterdamse productie voor zijn rekening. Het duel verliep vanuit Spartaans perspectief bezien niet alleen voorspoedig. Het geblesseerd afhaken van Anthony Obodai - de Ghanees werd dit seizoen overgenomen van Ajax - bleek een regelrechte tegenvaller. De Afrikaan kampt met een sleutelbeenblessure en is een twijfelgeval voor de confrontatie met Ajax. Ook clubtopscorer Van den Bergh haalde het einde van Sparta - Heracles overigens niet ongeschonden. Of de licht geblesseerde aanvaller zondag aan kan treden, is nog onzeker.

Voor de ploeg van trainer Wiljan Vloet staat het seizoen 2005-2006 in het teken van één ding: behouden blijven voor de Eredivisie. Het rampjaar 2002, waarin Sparta voor het eerst in de historie degradeerde naar de Toto Divisie, zullen de Rotterdammers niet snel vergeten. De onverminderd trotse ‘Kasteel-bewoners’ dwongen afgelopen seizoen via de nacompetitie een terugkeer af naar de Eredivisie. Op een nieuwe degradatie zit geen Spartaan te wachten.

Aan Ajax-kant stapelden de blessures zich afgelopen weken aardig op. Wesley Sneijder en Hedwiges Maduro zijn bijna weer fit en dus dicht bij een terugkeer in het elftal van Danny Blind (zelf trouwens een oud-Spartaan).

Het uitduel tegen Sparta komt voor Mauro Rosales en Hatem Trabelsi wellicht te vroeg. Angelos Charisteas raakte afgelopen week tegen Arsenal geblesseerd aan zijn hoofd. De Griek moest de botsing met Kolo Touré bekopen met een hersenschudding. De aanvaller is daardoor voorlopig niet inzetbaar. Maxwell, Nicolae Mitea en Maarten Stekelenburg behoorden al tot de langdurig geblesseerden. John Heitinga en Olaf Lindenbergh zijn nog geschorst.

Kort voordat de Rotterdammers degradeerden, ontving Sparta Ajax voor het laatst in de Eredivisie. Op 14 april 2002 eindigde Sparta - Ajax in 0-4. Mido scoorde de eerste drie Amsterdamse treffers, waarna ook Zlatan Ibrahimovic nog toesloeg. Eén Ajacied zal nog wel eens met gemengde gevoelens terug denken aan dat duel. Nourdin Boukhari was die middag basisspeler bij Sparta Rotterdam. Ook toenmalig Spartaan Aron Winter zal met weinig plezier terugdenken aan het weerzien met Ajax.