Menu
Nieuwe mijlpaal voor tiener De Ligt

Nieuwe mijlpaal voor tiener De Ligt

Matthijs de Ligt heeft zondag opnieuw een fraai hoofdstuk aan zijn jongensboek toegevoegd. De 17-jarige verdediger maakte in Heerenveen zijn debuut in de Eredivisie. Drie dagen na zijn Europese debuut was dit de zoveelste mijlpaal van het jonge talent.

De mooie momenten zijn niet meer op een hand te tellen. Ga maar na: een kleine vijf maanden geleden werd de toen nog 16-jarige De Ligt tot Talent van de Toekomst gekozen. Een mooie bekroning voor een prachtig jaar waarin hij ook zijn havo-diploma haalde. De Ligt kwam dankzij het winnen van de Sjaak Swart Trofee in een rijtje met onder anderen Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart en teamgenoot Donny van de Beek.

Matthijs de Ligt verkozen tot Talent van de Toekomst! Gefeliciteerd Matthijs! 👍👏 #wijzijnajax pic.twitter.com/c68ujVOS3j

— AFC Ajax (@AFCAjax) 14 juni 2016

Dat hij nog geen half jaar na het ontvangen van zijn prijs tijdens de traditionele seizoensafsluiting op de Toekomst achtereenvolgens zijn debuut zou maken in de Jupiler League, KNVB Beker, UEFA Europa League én Eredivisie had hij uiteraard niet durven dromen. De jeugdinternational zette op 8 augustus zijn eerste stappen in het betaald voetbal tijdens het Jupiler League-duel Jong Ajax - FC Emmen (1-1). Anderhalve maand later wachtte zijn debuut in Ajax 1. Tijdens het bekerduel met Willem II was hij direct trefzeker waarin hij in een illuster rijtje van scorende debutanten kwam.

De Ligt tijdens zijn debuut voor Ajax 1 in het bekerduel met Willem II.
De Ligt tijdens zijn debuut voor Ajax 1 in het bekerduel met Willem II.

Promotie
Een maand na zijn eerste optreden in Ajax 1 maakte hij vervolgens promotie. Peter Bosz haalde hem bij de A-selectie. Weer een maand later wachtte afgelopen donderdag zijn Europese debuut tegen Panathinaikos (2-0). Samen met de twee keer zo oude Heiko Westermann vormde hij het centrale verdedigingsduo van Ajax. Net als bij zijn officiële debuut hield hij nu opnieuw de nul. Ook tijdens zijn invalbeurt tegen Heerenveen liet De Ligt geen treffer toe, waarmee hij opnieuw een ‘clean sheet’ aan zijn debuutwedstrijd koppelde.

Matthijs de Ligt maakt zijn Europese debuut, evenals Abdelhak Nouri. 💪🔥 #UEL #ajapan

Een foto die is geplaatst door AFC Ajax (@afcajax) op

Tel daar zijn optredens met Onder 19 in de competitie en de UEFA Youth League en zijn wedstrijden met Oranje O19 bij op - en je komt nog niet eens halverwege het seizoen 2016-2017 tot een indrukwekkende opsomming van verschillende competities, leeftijdscategoriën en wedstrijden. En dat op een leeftijd waarop hij nog minimaal een klein jaar op zijn rijbewijs moet wachten.  

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst