Menu
Nieuwe uitdaging voor Ad Zonderland in Zuid-Afrika

Nieuwe uitdaging voor Ad Zonderland in Zuid-Afrika

Vier jaar verblijft Ad Zonderland al voor Ajax in het buitenland, slechts twee weken per jaar doet hij Nederland even aan. Hij zat al die jaren in Ghana, maar vanaf 1 juli is hij 'director of the coaches' bij Ajax Cape Town in Zuid-Afrika.

De 62-jarige Haarlemmer van geboorte geeft vanaf die dag leiding aan de coaches, trainers van het eerste en de jeugdafdeling en de scouting. ,,Ik verwacht dat het resultaat van mijn verblijf zal zijn dat er in de toekomst meer spelers doorstromen naar Ajax Amsterdam."

Daarmee geeft Zonderland ook de doelstelling aan die Ajax met de zusteronderneming heeft. Maar de laatste jaren kwam alleen Steven Pienaar naar Nederland en vielen de resultaten van Ajax Cape Town in de Zuid-Afrikaanse competitie flink tegen. Zonderland. ,,Ik heb ze een paar keer zien spelen en de kwaliteit op technisch en tactisch gebied viel mij niet mee. Zeker de inbreng van de Nederlanders Brusselers en Vink was te verwaarlozen. Dat moet anders."

Anders gaat het ook wat betreft de invulling van het hoofdtrainerschap. Voorheen stonden er op buitenlandse leest geschoeide trainers voor de groep. ,,Maar we, Ajax Amsterdam, Ajax Cape Town en ik, hebben de voorkeur uitgesproken om lokale coaches in te zetten. Mijn ervaring is dat zij de cultuur beter kennen, de mentaliteit van spelers beter kennen, waardoor ze een betere omgang met hen hebben en dat ze het potentieel bij de andere clubs beter kennen."

Uiteraard heeft een buitenlandse coach ook voordelen. ,,Zij zijn normaliter beter op de hoogte van de moderne trainingsmethodiek. Dat zal nu misschien via workshops aan de lokale trainers bijgebracht kunnen worden. Ik ben straks degene die de Ajax-cultuur zal bewaken bij de club. Leiding geven aan de trainers kan ik wel behappen, want het is niet nieuw voor mij."

Zonderland is namelijk een 'oude rot in het vak'. ,,Volgend jaar zit ik 40 jaar in het betaald voetbal. Ik ben trainer geweest bij JOS, vijf jaar bij De Graafschap, vijf jaar assistent-trainer bij Feyenoord, onder Happel en Coerver, vijf jaar trainer bij FC Den Bosch en negen jaar directeur. Daarna heb ik vier jaar als algemeen directeur bij Heracles gewerkt en nog vier jaar bij FC Utrecht. Daarna deed zich de mogelijkheid voor om voor Ajax naar Ghana te gaan. De toenmalige directeur Maarten Oldenhof was ter ore gekomen dat ik de laatste jaren van mijn werkzaamheden wel in het buitenland zou willen werken waar een fijn klimaat heerst."

,,Ik ging drie maanden naar Ghana om te kijken of het haalbaar was om een voetbalacademie op te zetten. Daar heb ik in Nederland een rapport van gemaakt en toen kon ik terug om de academie op te zetten. Ghana is een prachtig land met een goed klimaat en een bevolking die bezeten is van voetbal. Het was echt een genoegen om daar vier jaar te zitten."

En nu volgt twee jaar Zuid-Afrika. ,,Ik hoop dat de doorstroming van jeugdige voetballers dan op gang komt. De voetbaltechnische kwaliteiten zijn er zeker wel. Volgens mij kan de doorstroming naar Ajax Amsterdam ook op een andere manier. Via de weg van de geleidelijkheid. Want uit de voetbalacademie in Ghana is niemand naar Ajax gekomen. Nu speelt Johnny Quansah, die wel af toe in Ajax-jeugdelftallen speelde, in het eerste team van Ashanti Goldfields SC. Het zou best kunnen dat hij of andere Ghanezen via Ajax Cape Town en GBA in Nederland komen. Want omdat Pienaar de enige is die doorgestroomd, zou de weg van de geleidelijkheid misschien een betere zijn op weg naar succes."

Vanaf 1 juli zit Zonderland dus in Kaapstad, maar of dat nog niet genoeg is, reist hij ook nog tot het einde van het kalenderjaar een week per maand naar Ghana. ,,Daar blijf ik adviseren. En zwaar? Nee hoor, als het leuk is, houd ik dat werk wel vol."

Foto: Louis van de Vuurst gemaakt met Canon-apparatuur