Menu
Nieuwe voorronde, nieuwe kansen

Nieuwe voorronde, nieuwe kansen

Het spelen van kwalificatieduels gaat Ajax de laatste jaren niet heel goed af. Sinds 2015 is Ajax elk seizoen veroordeeld geweest tot het spelen van voorrondes om de groepsfase van de Champions League te bereiken. Tot een kwalificatie voor het toernooi kwam het sindsdien nooit. Gelukkig kwam Ajax meestal wel uit in de Europa League.

Drie jaar geleden probeerde Ajax via Rapid Wien door te dringen tot het hoofdtoernooi. Nadat in Wenen een hoopvolle 2-2 was behaald, ging Ajax in eigen huis echter kopje onder: 2-3. Ajax moest verder in de play-offs voor de Europa League. In dat hoofdtoernooi mocht Ajax wel uitkomen, dankzij een zeer nipte overwinning op Jablonec in de play-off kwalificatieronde.

Via Rostov naar finale Europa League
In 2016 wachtte PAOK Saloniki in de voorronde voor de Champions League. Ajax versloeg de Griekse tegenstander na 1-1 en 2-1. In de play-off was vervolgens FC Rostov de tegenstander. Na een 1-1-gelijkspel gingen de Amsterdammers van Peter Bosz keihard onderuit: 1-4. Gelukkig reeg Ajax in de Europa League vervolgens het ene succes aan het andere. Dat leidde tot een finaleplaats. Daarin was Manchester United met 2-0 te sterk.

Waterloo in Trondheim
Vorig jaar was het Europese seizoen al snel over en uit voor Ajax. Onder leiding van trainer Marcel Keizer werd na een 1-1 in Nice en 2-2 in Amsterdam tegen OGC Nice afscheid genomen van het hoogste Europese podium. Een paar weken later viel ook al het doek in de Europa League. Tegen het Noorse Rosenborg verloor Ajax 2 keer met een doelpunt verschil.

Lees ook: Mogelijke tegenstanders 3e Europese voorronde bekend

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst