Menu

'Nieuwe Wamberto' in de vorm van zijn leven

De opmars van Ajax in uitwedstrijden is voornamelijk te danken aan het defensievere systeem dat trainer Adriaanse heeft bedacht. Belangrijke pion in het spel is Wamberto. Sinds zijn komst in het elftal ging het lopen. De kleine Braziliaan voelt zich als een vis in het water op de nummer 10-positie en al had hij het tegen FC Twente behoorlijk lastig, toch kreeg hij voldoening door te scoren. ,,Dat doelpunt was voor mij heel belangrijk. Maar belangrijker waren de drie punten."

Wamberto denkt altijd in het teambelang. Dat siert hem. Lange tijd leek hij zelf niet in aanmerking te komen voor een basisplaats. Maar dat blije koppie straalde altijd. ,,Toch ben ik nu nog blijer, omdat ik in de basis sta", geeft hij het verschil aan. De Amstelveense Braziliaan speelde aan het begin van het seizoen enkele wedstrijden met het reserve-elftal en dat had niets te maken met een blessure. Wamberto: ,,Ik mankeerde niets. Maar omdat ik tegen Lausanne een rode kaart had gekregen, mocht ik nog niet mee doen tegen Celtic. Om toch in conditie te blijven, vond de trainer dat ik in het tweede moest spelen."

Met drie voorzetten waaruit drie keer werd gescoord, bewees Wamberto in de bekerwedstrijd met Jong Ajax tegen ADO'20 zijn waarde. ,,Dat was goed voor de ploeg,", vond de immer bescheiden Braziliaan, die heel goed in de gaten had dat trainer Co Adriaanse op de tribune zat. ,,En ja, het was ook belangrijk voor mij", weet hij.

De thuiswedstrijd tegen Celtic moest de snelle buitenspeler dus door de schorsing vanaf de tribune toekijken. ,,Ik zat daar samen met mijn kinderen. Ik was heel zenuwachtig en begrijp nu hoe de supporters zich voelen. Dan kan je beter in het veld staan. We speelden niet goed, het was een moeilijke wedstrijd. Ik dacht wel terug aan Lausanne, hoe dom het was dat ik die rode kaart kreeg. Daarna heb ik er niet meer aan terug gedacht."

'Geen probleem trainer'

Gelukkig mocht Wamberto in Schotland wel weer spelen. Aanvankelijk was het echter niet de bedoeling dat hij daadwerkelijk binnen de lijnen zou komen. Cedric van der Gun raakte namelijk geblesseerd. Wamberto: ,,Ik hoorde op de dag van de wedstrijd dat ik zou spelen. De trainer kwam naar mij toe zei 'Wamberto, jij gaat op 10'. Geen probleem trainer, zei ik. Ik heb in België ook op nummer 10 gespeeld en in het Braziliaanse elftal ook. Dat is dan wel tien jaar geleden. Maar ik speel links, rechts of op het middenveld. Dat is allemaal geen probleem. Ik speel altijd voor de ploeg. Ik weet niet of ik had gespeeld als Cedric fit was geweest." Niet voor het eerst breekt die stralende lach door op het gezicht. ,,Ja, het zit in kleine dingetjes. Geluk is heel belangrijk."


De nummer 10 positie in het nieuwe 5-3-2 systeem bevalt Wamberto prima. ,,Ik ben snel, dus als ik in het centrum speel en ik krijg de bal dan is die ook snel voor de goal. Tegen Twente had ik het moeilijk. Ik had voortdurend iemand bovenop me. Dat was tegen Feyenoord en Celtic anders. Toen was ik echt de vrije man. Maar of ik nu op 11, 10 of 7 speel, ik haal altijd het maximale uit mijn spel. Maar als ik in het midden sta, dan is de bal altijd voor mij en ik kijk direct of Zlatan en Nikos vrij staan."

Voor de rol die Wamberto nu vervult kan je niet op halve kracht acteren. ,,Ik ben in goede vorm. Mijn beste vorm sinds ik voetbal?", denkrimpels verschijnen op het gezicht. Dan breekt de zon weer door. ,,Ja, ik denk het wel", is de conclusie.

'Fans de spelers motiveren'

Voor de wedstrijd van donderdag tegen Apollon Limassol zijn de verwachtingen niet torenhoog gespannen. ,,We moeten die wedstrijd winnen. Dat is het belangrijkste. Misschien zullen we voor het eerst thuis in het nieuwe systeem spelen. Dat is moeilijk. Vooral voor de jonge spelers. Daarom is het belangrijk dat de fans de spelers motiveren."

En moet ook hij de spelers motiveren. Wamberto is tenslotte een van de oudere spelers. ,,Er is nu een nieuwe Wamberto. Ik ben 26 jaar. Nu moet ik altijd goed spelen, voor mezelf en voor de ploeg. Dit jaar moeten we kampioen worden, want ik ben nu drie jaar hier. Ik denk ook dat we kampioen worden. Dan moeten wel de fans achter ons blijven staan."

Met de waslijst aan blessures is het bijna logisch dat Wamberto speelt. Is hij niet bang dat wanneer iedereen fit is, hij weer naar de bank verhuist? ,,Nee. Elke dag werk ik goed op de training. Ik speel ook goed. Dat moet ik continueren. Dan kan de trainer niet om mij heen."

In welk systeem dan ook? ,,Inderdaad. Zoals we nu de laatste drie wedstrijden hebben gespeeld, ging het goed, maar als we met buitenspelers gaan spelen, kan de trainer ook Mido op links en mij op rechts zetten."

Wamberto tekent voor de openingstreffer tegen Heerenveen

Een persoonlijke opdracht heeft hij zichzelf ook gegeven. ,,Vorig seizoen scoorde ik maar vier of vijf keer. Dat was niet goed, dat is veel te weinig. Dit jaar wil ik tussen de 10 en 15 doelpunten maken."

En hoe zit het nu met het Belg worden? ,,Ik verwacht elk moment een brief. Ik wil de Belgische nationaliteit, omdat ik dan de Braziliaanse nationaliteit mag behouden. Als ik Nederlander zou worden, zou ik mijn Braziliaanse paspoort kwijtraken. Mijn kinderen willen geen Belg worden. Zij worden liever Nederlanders. Dat is voor hun zelfs belangrijker dan Braziliaans. Ze schrijven en praten ook goed in het Nederlands."

'Mooi als ik nog samen met mijn zoon in Ajax 1 sta'

De drie zonen van Wamberto voetballen alledrie. ,,De oudste voetbalt bij Ajax. Hij is elf jaar en is beter dan ik. Ik probeer wel veel naar hem te kijken, maar als hij moet spelen, ben ik aan het trainen. Het zou wel mooi zijn als we samen in een elftal zouden spelen. Dat zou net kunnen, over zes jaar ofzo. Welke positie? Euh, hij staat op dezelfde plaats als ik. Dan zou hij mij uit de basis spelen. Maar dat mag. Hij is de enige die dat mag."

Behalve drie zonen heeft Wamberto bij Ajax nu ook nog een protogé. Maxwell. ,,Ik zie Maxwell als mijn vriend. Na de training zijn we altijd samen. Hij gaat met mij mee naar huis. Dat is voor hem heel belangrijker, want het verschil tussen Nederland en Brazilie is enorm groot. Daar moet je over praten."