Menu

Nieuwjaarsspeech 2002 Arie van Eijden (2)

Voetbal is en blijft voorlopig local business, waardoor automatisch de nationale competitie van groot belang zal blijven. Ajax zal dus in het belang van de ontwikkeling van het Nederlandse voetbal loyaal blijven meewerken aan bijvoorbeeld de ENV en de KNVB.

Onze collega-clubs zullen zich echter moeten realiseren dat de waarde van onze nationale competities voor een groot deel, zo niet het grootste deel, is opgebouwd uit de prestaties van een aantal topclubs. Men mag dus niet zo blijven doorgaan met het idee dat eigenlijk iedereen hetzelfde vanuit deze competities zou moeten krijgen.

Geef de topclubs daarom de ruimte, ook financieel, om zich blijvend te kunnen manifesteren, ook internationaal. Dit slechts ter lering en het vermaak van onze eigen competitie.

Ik realiseer me dat ik me met deze uitspraak op glad ijs begeef, omdat Ajax van de topclubs zich niet verder Europees kan tonen en Roda JC wel. Wij zijn hartstikke blij voor Roda en feliciteren hen daar van harte mee. In het belang van het Nederlandse voetbal had Ajax zich echter ook moeten plaatsen na de winterstop.

Ik heb het zojuist gehad over het steeds groter worden gat tussen de topclubs in de grote tv-landen en de kleine tv-landen. Uit de commentaren, ook van mijn collega’s van bijvoorbeeld PSV, zou je soms kunnen opmaken dat het een probleem van de laatste jaren is. Ik ben zo vrij daar een andere mening over te hebben; kijk maar naar de geschiedenis van ons voetbal.

In 1954 start Profvoetbal Nederland, omdat een groot aantal Nederlandse talenten geld kon verdienen met hun sport in Frankrijk. Eind zestiger, begin zeventiger jaren begon men vanuit de grotere financiële voetballanden weer aan onze talenten te trekken doordat onder andere Ajax drie keer achtereen de Europa Cup I won. Het gevolg was een lichte leegloop en Ajax stond een aantal jaren niet aan de Europese top. In het begin van de jaren 80 werd zelfs gesuggereerd dat wij nooit meer een Europa Cup zouden winnen, maar inmiddels heeft de geschiedenis ons geleerd wat er weer, tegen de verdrukking in, gepresteerd is.

Natuurlijk wordt het financiële gat in absolute zin groter, maar in mijn ogen blijft het ten opzichte van het verleden relatief gelijk.

Waarin zijn wij in Nederland en dan met name bij Ajax, altijd sterk geweest? Het antwoord is mijns inziens simpel: wij zijn hier op de Toekomst en wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Vandaar dat wij, misschien nog indringender dan in het verleden, strakker moeten opleiden. Opleiden en nog eens opleiden! Alleen dan zullen wij overleven en aansluiting krijgen en houden bij de Europese top.

Accepteer dat bij ons opgeleide spelers, na een aantal jaren in het eerste elftal gespeeld te hebben, voor het nog grotere geld een nieuwe uitdaging in het buitenland willen zoeken. Laat ze goed weggaan en accepteer de afkoopsom.

Na een paar jaar zal de speler vaak weer naar huis willen. Wellicht wil hij dan weer bij jou spelen om daarbij nieuwe jeugdige talenten te kunnen begeleiden in hun ontwikkeling. De terugkeer van Frank Rijkaard als speler blijft in dat opzicht een geweldig voorbeeld. Misschien was hij wel dat laatste stukje cement dat Ajax nodig had om in de mid-negentiger jaren weer eens een Europa Cup te winnen.

Supporters >>